Hallands Konstmuseum – inredning

Hallands Konstmuseum – inredning

White fick inte enbart möjligheten att rita tillbyggnaden av Hallands konstmuseum utan även uppdraget att gestalta museets reception samt dess nya kafé och butik. I inredningsuppdraget har Whites ambition varit att skapa en inbjudande och välkomnande mötesplats som är tillgänglig för alla. Genom ett tydligt och genomgående inredningskoncept har konstmuseet fått en ny, inkluderande reception med tillhörande kafé och butik.

Den nya entréhallen kopplar samman museets nya och gamla delar och ytan blir byggnadens centrala punkt. Ledordet har varit ökad tillgänglighet, vilket har genomsyrat hela projektet.

 

Från museets båda entréer hamnar den nya receptionen i besökarnas blickfång. Genom färg och materialval skapas en tydlig koppling mellan receptionen, kaféet och butiken. Receptionen kännetecknas av mässing, glas, och gröngrå väggar. Mässingsdisken ger ett elegant men på samma gång tidsenligt intryck.

Kund: Hallands konstmuseum
Plats: Halmstad
Projekt start/slut: Mars 2018/September 2019
Status: Färdigställt
Foto: Johan Bävman

Receptionen upplevs som mer solid medan butiken är luftig och öppen i sin formgivning.
Valet av mässing handlar också om att vi ville öka tydligheten och förståelsen för hur man ska röra sig i entréhallen när man kommer in. Blicken dras mot den blanka mässingen vilket gör att man direkt förstår "det är här jag får information".
Åsa Haremst, ansvarig inredningsarkitekt

Hallands Konstmusem

Förutom uppdraget att gestalta inredningen hade vi även uppdraget att rita den nya delen av konstmuseet. Läs mer om det uppdraget här!

För ökad tillgänglighet har receptionsdisken en lägre del, utformad så den riktar sig mot en av de två entréerna. Önskemålet om en förbättring av ljudnivån för dem som arbetar i receptionen löste White genom en heltäckningsmatta bakom receptionsdisken och nedsänkning av taket i själva receptionsområdet.

 

Hållbara genomfärgade träfiberskivor döljer låsbara skåp och teknik bakom disken. Denna genomtänkta inredningsdetalj gör att receptionens interiör även blir sammanhållen för besökarna som rör sig i trappan bakom receptionen. Materialet är miljövänligt och återkommer i både kafé och butik.

 

Kaféet ligger i direkt anslutning till receptionen. Istället för mässing går interiören här i grågröna toner. Kaféets inredning skapar en lugn atmosfär och färgvariationen tydliggör upplevelsen av entréhallens olika avdelningar samtidigt som detaljer och materialval håller ihop det genomgående konceptet.

Museets nya butik ligger en trappa ner från receptionen. Synliga rör och den lägre takhöjden berättar för besökarna att de nu går in i den äldre delen av byggnaden. Att bevara det naturliga ljuset var viktigt för White när butiken skulle utformas och byggas. Genom att värna om de höga fönstren i ombyggnaden och inredningsarbetet har det imponerande ljusinsläppet i källarplan kunnat behållas.

 

Det fanns en önskan från museet om att utforma källardelen så att toaletter och kapprum är tillgängliga även under de tidpunkter då museet och butiken är stängd. Men också att själva butikens interiör och omfång skulle kunna gå att förändra efter behov. Detta löstes bland annat med flexibla inredningsmoduler och flyttbara nätväggar av plattvalsad sträckmetall. Tillsammans möjliggörs en variation av såväl butikens storlek som dess uttryck. Butiken kan öppnas upp och förhålla sig till hela rummet eller avgränsas till en mindre yta. Nätväggarna släpper in dagsljus i lokalen även när butiken är stängd. Genom att välja mässingsfärgade nätväggar och mörkgrå genomfärgade träfiberskivor till inredningsmodulerna återknyter källarplanet till färgerna i receptionen och förstärker helhetskonceptet.

 

White har arbetat i nära dialog med museibutikens personal. Tillsammans har de tagit fram olika lösningar som möjliggör den flexibla inredning de anställda har efterfrågat. Flyttbara boxar gjorda av lätta träfiberskivor, i olika storlekar, kan arrangeras både innanför och utanför väggarna. Försäljningsdelen är hjulförsedd vilket ökar tillgängligheten för kunderna. Bänkar skapar släta och anpassningsbara displayytor, samtidigt som de döljer skåp för förvaring av produkter.

Vår ambition har varit att skapa funktionella ytor som stöttar personalen i deras arbete. Receptionen och butiken ska underordna sig konsten som visas i muséet, de får inte ta över. Samtidigt ska de vara tydliga mot besökarna och skapa en lättorienterad miljö.
Anna von Gegerfeldt, handläggande inredningsarkitekt

Kontakt & Team

Åsa Haremst

Åsa Haremst

Inredningsarkitekt

+46 705 68 83 20

Åsa Haremst

ansvarig inredningsarkitekt

Anna von Gegerfelt

handläggande inredningsarkitekt

Dela gärna!

Relaterade projekt

Alla projekt

Laddar...