Sara Kulturhus tävlar om tre priser på WAF

The World Architecture Festival (WAF) är en av världens mest prestigefulla tävlingar inom arkitektur. Sara Kulturhus är finalist till tre priser på festivalen; i kategorin färdigställda byggnader inom kultur och till priserna som uppmärksammar bästa användandet av dagsljus respektive certifierat trä.

Med sina 20 våningar och rika innehåll har Sara Kulturhus satt Skellefteå på världskartan och blivit en internationell ledstjärna för hållbar arkitektur. Den klimatpositiva* byggnaden toppade The Guardians lista över 2021 års bästa arkitektur och har också erkänts av New European Bauhaus-initiativet som ett projekt som inspirerar till positiv förändring runt omkring oss.

I juli meddelade WAF-juryn att Sara Kulturhus är en av finalisterna i kategorin Completed Buildings – Culture och nu står det klart att projektet även är finalist till Best Use of Natural Light Prize och Best use of Certified Timber Prize. Dagsljuspriset infördes 2019 för att uppmärksamma arkitekters arbete med dagsljus i byggnader. Särskild vikt läggs vid projekt som tar hänsyn till inverkan på människors välbefinnande, prestation och glädje.

Dagsljus lyfter fram träets värme och struktur
Med de speciella dagsljusförhållanden som råder i norr, med en begränsad mängd solljus under vintern, har dagsljuset varit en avgörande del av byggnadens design. Den glasade fasaden ger ett generöst ljusinsläpp i de publika rummen, vilket gör dem inbjudande och tillgängliga för alla. Interiören, med vertikala och horisontella träytor, reflekterar både direkt solljus och indirekt ljus från himlen djupt in i byggnaden.

Träytorna skapar försiktiga övergångar mellan ljus och mörker genom att sprida och reflektera ljuset mjukt, samtidigt som dagsljuset lyfter fram materialets värme och struktur. Tack vare byggnadens trästruktur längs fasaderna kastar solens låga vinkel lekfulla mönster av ljus och skuggor in till de inre ytorna, vilket gör varje besök till en unik ljusupplevelse. Genom medvetna val gällande de glasade ytorna tas så mycket som möjligt av det skandinaviska dagsljuset tillvara, med dess unika färgvariation och intensitet.

Hotellrummens generösa fönster i det 20 våningar höga tornet erbjuder en inramad panoramautsikt över staden, det omgivande landskapet och horisonten.

Särskild omtanke har lags på de mer privata ytorna, som kulturhusets arbetsplatser, för att tillföra mycket dagsljus. Arbetsplatserna har placerats längs med byggnadens fasad, vilket skänker dagsljus till personal som vanligtvis arbetar backstage i mörka utrymmen. Den transparanta fasaden förbinder samtidigt interiören med byggnadens exteriör så att dagsljus kan flöda in under dagen, medan den inre belysningen bidrar till att skapa en säker offentlig miljö i området på natten. Den iterativa processen genom de olika designskedena, där hela teamet har arbetat tätt tillsammans, har varit nyckeln till framgång.

Vårt mål har varit att säkerställa höga nivåer av dagsljus för att byggnaden ska kunna rymma olika typer av aktiviteter och vara så flexibel som möjligt, men framför allt att erbjuda en naturlig miljö för besökarna och personalen att trivas i.
Robert Schmitz och Oskar Norelius, ansvariga arkitekter på White Arkitekter

– Att maximera mängden dagsljus i byggnaden, bibehålla kopplingen till utsidan och föra in dagsljusets oändliga färger och kvaliteter in i byggnaden under alla årstider, blev ett naturligt komplement till interiörens träytor. Upplevelsen påminner om att befinna sig i en skog, där man upplever årstidernas skiftningar och känner doften av trä, säger Robert Schmitz och Oskar Norelius, ansvariga arkitekter på White Arkitekter.

 

Innovativ träbyggnation

Den lokala träindustrin spelar en viktig roll i projektet och kompletteras med högteknologisk ingenjörskonst. Framstegen inom forskning och utveckling av material och att bygga i trä har banat väg för helt nya designmöjligheter. I samarbete med byggingenjören Florian Kosche har två olika konstruktionssystem utvecklats, ett för kulturhuset och ett för hotellet.

Den lägre delen av byggnaden som rymmer kulturhuset består av en prefabricerad trästomme med korslimmat trä och limträ. Speciella fackverk i trä och stål möjliggör en flexibel, öppen planlösning som kan hysa ett stort spann av aktiviteter och funktioner. Flexibiliteten, tillsammans med lösningar som väggar som kan vikas ihop eller fällas ut beroende på vilka utrymmen event eller utställningar behöver, garanterar att byggnaden är hållbar ur ett långsiktigt perspektiv och kan anpassas efter framtida behov.

Den 20 våningar höga hotelldelen är byggd av prefabricerade rumsmoduler i trä, placerade mellan hisskärnor av korslimmat trä och klädda i glas som speglar himlens skiftningar och ger intrycket av att tornet svävar lätt ovanför kulturhuset. Glasfasaden exponerar samtidigt insidans spektakulära trätak. Den robusta träkonstruktionen säkerställer att kulturhuset och hotellet kan tackla Skellefteås väderförhållanden men ändå vara energieffektiva.

I år hålls den femtonde upplagan av World Architecture Festival, som är en arena för pristävlingar, seminarier och nätverkande. Under pristävlingarna bedömer en jury de inskickade tävlingsbidragen live. WAF äger rum den 30 november – 2 december 2022 i Lissabon.

* Klimatpositivt innebär att emissioner från material och energi är lägre än kollagring i träet.

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Robert Schmitz

Robert Schmitz

Arkitekt, Kontorsledning

Stockholm

+46 8 402 26 52

Oskar Norelius

Oskar Norelius

Arkitekt, kontorsledning, Gruppchef

Stockholm

+46 8 402 26 03

Dela gärna!