Sara Kulturhus, Skellefteå

Sara Kulturhus, Skellefteå

Sara Kulturhus är Skellefteås nya mötesplats. Konst, uppträdanden och litteratur tillsammans med hotell i ett av världens högsta trähus. Här kombineras stadens arv av att bygga i trä med den senaste ingenjörskonsten, vilket gjort projektet till en förebild inom hållbar design och konstruktion.

Kulturens nya hem

När kommunen utlyste en allmän arkitekttävling om ett nytt kulturhus var gensvaret stort. Vårt vinnande förslag Sida vid sida lät sig inspireras av Skellefteås långa tradition av att bygga i trä. Vi siktade högt och ritade ett av världens högsta trähus och som sjuder av kreativitet och skaparkraft. Det nya kulturhuset rymmer sex scener, två gallerier, ett bibliotek och en foajé med en öppen och inbjudande planlösning. Kulturhuset är hem åt både Västerbottensteatern, Skellefteå konsthall, Stadsbiblioteket och Museum Anna Nordlander (MAN). Dessutom rymmer byggnaden ett helt nytt hotell för att möta den ökande turismen i regionen.

Mångfalden av aktiviteter och aktörer syns i arkitekturen. Byggnaden har olika kroppar, som till form och storlek är skräddarsydda för de olika verksamheterna. Samtidigt har det nya kulturhuset utformats med flexibilitet som utgångspunkt så att lokalerna enkelt kan anpassas efter framtida behov.

Kund:  Skellefteå kommun
Plats: Skellefteå
Status: Färdigställt, 2021
Area: ca 30 000 kvm
Utmärkelser: Architectural Review/Mipim Future Project Award 2018. Nominerat till WAF 2018 och MIPIM Awards 2018, kategori Best Futura Project
Bild: Åke Eson Lindman, Patrick Degerman, Sven Burman, David Valldeby

En förebild inom hållbar design och konstruktion där alla former av kultur lever sida vid sida.

Kopplar ihop Skellefteås stadsdelar

Kulturhuset ligger mitt emellan Möjligheternas torg och stadens nya resecentrum. Huvudentrén har en generös trappa som kopplar samman alla verksamheter med hotellet och blir kulturhusets hjärta. I söder öppnar sig Stadsbiblioteket och foajén mot Trädgårdsgatan. Den blir en attraktiv gång- och cykelgata som knyter samman Skellefteås olika stadsdelar från resecentrum och ända ner till älven. Här får kulturhuset en liten satellit i form av en flytande scen.

Där Kanalparken och Trädgårdsgatan möts skapas en flexibel utemiljö som blir stadens uppvisningsyta. Platsen får ett generöst trägolv med sittkuber och en vattenspegel som påminner om närheten till älven. Möjligheternas torg precis intill blir stadens festplats och får en mer intim skala än idag, genom trädplanteringar, bänkar, lekytor och fickpark.

Gestaltningen är en hyllning till stadens rika trätradition som vi tar vidare med den lokala träindustrin. Tillsammans kan vi skapa ett vackert medborgarcenter för alla, med ett samtida uttryck som åldras med värdighet.
Oskar Norelius, ansvarig arkitekt

Innovativ träbyggnation

Den lokala träindustrin spelar en viktig roll i projektet och kompletteras med högteknologisk ingenjörskonst. Framstegen inom forskning och utveckling av material och att bygga i trä har banat väg för helt nya designmöjligheter. I samarbete med byggingenjören Florian Kosche har två olika konstruktionssystem utvecklats, ett för kulturhuset och ett för hotellet.

Den lägre delen av byggnaden som rymmer kulturhuset består av en prefabricerad trästomme med korslimmat trä och limträ. Speciella fackverk i trä och stål möjliggör en flexibel, öppen planlösning som kan hysa ett stort spann av aktiviteter och funktioner. Flexibiliteten, tillsammans med lösningar som väggar som kan vikas ihop eller fällas ut beroende på vilka utrymmen event eller utställningar behöver, garanterar att byggnaden är hållbar ur ett långsiktigt perspektiv och kan anpassas efter framtida behov.

Hotellet är placerat i det 20 våningar höga tornet som är uppbyggt av prefabricerade rumsmoduler i massivt trä med en korslimmad trästomme, i det som ska bli ett av världens högsta trähus. Den glasade fasaden möjliggör en milsvid utsikt över staden.

Vi vill att besökare och förbipasserande ska kunna uppleva arbetet bakom kulisserna – allt ifrån hängningen av en ny utställning i Skellefteå konsthall, till skapandet av färgstarka scendekorer.
Robert Schmitz, ansvarig arkitekt

Den 20 våningar höga hotelldelen är byggd av prefabricerade rumsmoduler i trä, placerade mellan hisskärnor av korslimmat trä och klädda i glas som speglar himlens skiftningar och ger intrycket av att tornet svävar lätt ovanför kulturhuset. Glasfasaden exponerar samtidigt insidans spektakulära trätak. Den robusta träkonstruktionen säkerställer att kulturhuset och hotellet kan tackla Skellefteås väderförhållanden men ändå vara energieffektiva.

Sara Kulturhus får även solceller på taket med batterier som möjliggör energilagring. Delar av kulturhusets taklandskap är öppet för besökare som kan njuta av natur i stadsmiljö. Med det nya kulturhuset får Skellefteå en långsiktigt hållbar byggnad som främjar en hållbar livsstil.

En hyllning till skapandet

Sara Kulturhus hyllar skapandet och kraften bakom kreativa processer. Öppna ytor och generösa glasade partier möjliggör att hantverket bakom byggandet av scendekor visas upp, både för besökare och förbipasserande. Scenen är placerad centralt i byggnaden och utgör kulturhusets hjärta. Dessutom kan utställningar hängas vid entrén och på så sätt bjuda in alla och väcka intresse, oavsett om man brukar besöka gallerier eller inte.

Kontakt & Team

Robert Schmitz

Robert Schmitz

Arkitekt, Kontorsledning

+46 703 74 26 52

Robert Schmitz

Ansvarig arkitekt

Oskar Norelius

Ansvarig arkitekt

Maria Orvesten

Patrik Buchinger

Jens Hansson

Marianne Rutberg

Marianne Rutberg

Björn Norén

Marte Noedtvedt Skjaeggestad

Andreas Ivarsson

Jens Hansson

Malin Alenius

Johan Björkholm

Anton Magnusson

Sarah Dahman Meyersson

Fredrik Källström

Axel Bodros Wolgers

Elin Rooth

Gustav Söderberg Röstlund

Jesper Källgren

Clara Fraenkel

Amanda Ersson

Erik Falkenström

Katharina Björlin Wiklund

Robert Niziolek

Mats Selin

Isabel Villar

Dela gärna!

Relaterade projekt

Alla projekt

Laddar...