St Johannesplan

St Johannesplan

Öppningen av stationen Triangeln skapade en helt ny mötesplats i centrala Malmö. Konsthallstorget och St Johannesplan har vuxit ihop till att bli ett av stadens livligaste vardagsrum med plats för både stressade pendlare och förskoleklasser på utflykt.

Hållbart stadsrum i centrum

Området vid Triangeln i centrala Malmö är idag en knutpunkt för regionens 37 000 pendlare. Det ställer stora krav på att flöden fungerar. Med fokus på ett hållbart transportsystem prioriteras fotgängare, cyklister och tågpendlare på St Johannesplan medan biltrafiken får stå tillbaka. Genom en sammanhållen design har ett generöst offentligt utrymme skapats som ger ett utökat utrymme för aktiviteter och umgänge under veckans alla dagar.

Kund: Malmö stad, Svenska kyrkan
Plats: Malmö, Sverige
Status: Färdigställt 2014
Area: 28,000 m2
Foto: Hanns Joosten

Stensättning, materialdetaljer och belysningen av torget bidrar till en sammanhållen utformning.

Stenläggningens intarsiamönster är skapat av konstnären Ebba Matz.

Det storskaliga intarsiamönstret som är infogat i stenläggningen och skapat av konstnären Ebba Matz, är en kontextuell referens och ett mönster i art nouveau-stil. Det återfinns också på St Johannes kyrka som ligger granne med torget, även kallad Rosenkyrkan.

Vi ser området kring Triangeln station som en ”öppen scen” för alla att ta del av. Ett enda plan med vacker betong och gemensamma detaljer, däribland belysning och sittplatser, förenar dessa utrymmen. Det ger ett intryck av ett elegant golv som innehåller vardaglig lyx.
Niels de Bruin, Landskapsarkitekt

Öppen scen på Konsthallstorget

Konsthallstorget har blivit en öppen och överblickbar plats. Det flexibla golvet kan användas till installationer och evenemang, förändras över tid och användas efter de behov som finns. Det har redan förankrats hos Malmöborna som använder torget till skateboardåkning, filminspelning och uppträdanden. Platsens vattenfontän är en populär plats för barn att leka i och kring, medan den förhöjda betongskivan kan användas som bänk eller scen. Betongskivan är upplyst på natten vilket skapar en stämningsfull atmosfär för pendlare och förbipasserande. Miljöspecialister har varit inblandade i projektet från start för att säkerställa att element som ljusdesign och material används så hälsosamt och energieffektivt som möjligt.

Kontakt & Team

Niels de Bruin

Niels de Bruin

Tävlings och Utvecklingsansvarig, Landskapsarkitekt

+46 730 59 93 12

Gustav Jarlöv

Landscape Architect

Anna Eklund

Landscape Architect

Andreas Milsta

Lighting Designer

Dela gärna!

Relaterade projekt

Alla projekt

Laddar...