Norra Ålidhemsskolan

Från långa, mörka korridorer till öppna mötesplatser med stora dagsljusinsläpp. Norra Ålidhemsskolan i Umeå har byggts både om och till för att fungera för flera olika verksamheter som nu ryms under samma tak.

Modernt samverkanshus

Ålidhemsskolan öppnade 1978, då som högstadieskola och med ett stadsdelsbibliotek i samma byggnad. Efter att ha varit stängd under ett antal år beslutade kommunen att förvandla byggnaden till ett modernt samverkanshus. Idag rymmer den många olika verksamheter och skolmiljön har anpassats till dagens pedagogik. Den tidstypiska 1970-talsarkitekturen har kompletterats med moderna tillägg.

Från långa, mörka korridorer till ett ljust och modernt samverkanshus.

Kund: Umeå kommun
Plats: Umeå
Status: Färdigställt 2016
Area: 13 000 kvm
Kostnad: Ca 120 M SEK
Bild: Andreas Nilsson

Släpp in ljuset!
Öppna studietorg med stora dagsljusinsläpp har ersatt de tidigare långa och mörka korridorerna. De ursprungliga gedigna materialen som mörkbrunt tegel, terrazzogolv och furupartier har kompletterats med klara färger som lättar upp och underlättar orienterbarheten i den stora skolan. Utvändigt har man valt att behålla den tidstypiska exteriören då den håller hög kvalitet i både materialval och uttryck och passar väl in i omgivningen.

Plats för möten
Tidigare oanvända atriumgårdar har slagits samman till ett stort inomhustorg som blir den självklara samlingspunkten på skolan. Med sin stora gradäng finns här plats både för vardagligt umgänge i väntan på nästa lektion eller bussen, men också för större evenemang som luciatåg och skolavslutningar. På det stora torget finns även biblioteket och ett café.

Norra Ålidhemsskolan

Norra Ålidhemsskolan är idag ett modernt samverkanshus för förskola, grundskola, storkök, familjecentral med mödravård, barnavårdscentral, öppen förskola och föreningslokaler. Skolmiljön har anpassats till dagens pedagogik och gjorts om för att passa elever i både låg- och högstadiet då byggnaden också fungerar som evakueringsskola när andra skolor i kommunen byggs om.

Lekfull arkitektur
Nödvändiga funktioner har fått det dubbla uppdraget att även tillföra något lekfullt och spännande i skolmiljön. Den stora gradängen inbjuder till lekfull rörelse, och utrymmet mellan de nytillkomna fläktrummen ger ett bättre dagsljusinsläpp. Trapporna upp till fläktrummen göms inte undan utan har fått en central plats på studietorget; genom att bredda dem skapas en härlig plats för häng.

Kontakt & team

Maria Olsson

Maria Olsson

Ställföreträdande kontorschef

Arkitekt

Umeå

[email protected]

+46 90 70 41 52

Anna Hedlund
Mirja Westling
Marianne Rutberg
English
Svenska