naturum Höga kusten

I skuggan av det mäktiga Skuleberget ligger en uppmärksammad byggnad inspirerad av naturen som omger den. naturum Höga kusten är resultatet av "geologisk kirurgi" — ett precist snitt rakt in i urberget!

Porten till ett världsarv

Det landskap som inlandsisen tryckte ned fjädrar tillbaka och reser sig ur havet. Ingenstans har detta skett lika mycket som längs Höga Kusten, vilket är anledningen till att området finns med på UNESCO:s lista över naturvärldsarv.

 

Tävlingsuppgiften var tydlig: Skapa ett naturum som fungerar som en port ut i naturen, en byggnad som väcker aptit för själva huvudrätten. Utgångspunkten var given. Försök inte konkurrera med Skulebergets 295 meter höga kroppshydda. En byggnad på platsen måste fungera som David mot bergets Goliat.

 

Vår koncentration låg istället på att hitta kopplingar till berget, låta oss inspireras av den världsunika miljön. Vårt förslag vann och tog dessutom hem den separata tävlingen för utställningen.

Geologisk kirurgi blottar världsarvets hemlighet.

Kund: Länsstyrelsen i Västernorrlands län
Plats: Docksta
Status: Färdigställt 2006
Area: 700 kvm
Bild: Johan Fowelin

“Geologisk kirurgi”

Det vi kallar ”geologisk kirurgi” är i första hand en beskrivning av grundkonceptet. Man har velat blottlägga bergets hemlighet, kombinera pedagogik med arkitektur i samklang med naturen. Med ett snitt i markytan har en flik av terrängen lyfts upp och en byggnad skjutits in till hälften.

När ett stenblock knäcks, eller när en trästock knäcks uppstår brottytor. Intressanta geometriska mönster och vinkelförskjutningar som ger ett rikt och brokigt uttryck. Just det grova och allt annat än 90-gradiga känslan präglar naturum Höga kusten. Den enkla och räta basen i byggnaden, dominerad av isande glasytor kröns med stora oregelbundna kroppar som reser sig genom taket och som påminner om stora flyttblock.

quote
Vår uppgift var inte att göra huset till slutmålet utan att skapa intresse för att fortsätta ut längs bergssidan eller besöka grottan halvvägs upp mot toppen.
Ulla Antonsson, ansvarig arkitekt

Miljömässigt har placeringen gett självklara bonuseffekter — inte minst när det gäller energibesparingar — och det kirurgiska har också applicerats på vegetationen. Ytskikt som skalats av under byggnationen har lyfts tillbaka, med stubbar och allt. Vildgräset breder ut sig och redan vid byggnadens invigning stod mycket av den gångna och framtida vildmarkskänslan i full blom.

Interiört präglas naturum Höga kusten av udda vinklar och variation i rytm, skala och färg. Den glasade långsidan representerar isen. Den inre betongväggen symboliserar berget. Men den vinnande utställningen har ett visuellt anslag som är allt annat än monokromt.

Kontakt & team

Ulla Antonsson

Ulla Antonsson

Arkitekt

Göteborg

[email protected]

+46 31 60 87 65

Mattias Lind
David Saand
Johanna Engberg
English
Svenska