Stadsberget

Piteå kommun efterlyste ett nytt parkeringshus – och fick både pulkabacke, amfiteater och en lysande lykta i trä på köpet. Stadsberget är stadens nyaste och kanske mest oväntade mötesplats.

En vinnande idé

Det centralt belägna Stadsberget inrymmer 228 nya parkeringsplatser fördelade på fem plan och är väldigt uppskattat av Piteborna. Men det primära syftet har hamnat något i skymundan då byggnaden bidrar med så mycket mer. I stället för den vanliga låda som parkerings­hus brukar likna tog tävlingsteamet från White och Henning Larsen Architects fasta på plats och geografi och betraktade området kring parkeringshuset som en större helhet. Att göra parkeringshusets volym både attraktiv och användbar visade sig vara en vinnande idé.

Stadens nyaste och kanske mest oväntade mötesplats.

Kund: Piteå kommun
Plats:
Piteå
Status: Färdigställt 2015
Bild: Åke E:son Lindman

Året runt på Stadsberget
Den breda anlagda slänten är utformad som en amfiteater och används för musikevenemang och andra event med stor framgång. Under sommar­halvåret tjänar slänten som en uppskattad mötesplats, med fin utsikt och kvällssol under ljusa sommarnätter. På vintern bildar den istället en pulkabacke för både barn och vuxna. Nedanför backens gradänger skapas ett litet torg som förbinder de norra och södra stadsdelarna.

quote
Vanligtvis försöker man bara dölja att det är ett parkeringshus, vi skapade i stället en ny kulturscen sommartid och ett berg för vinteraktiviteter - mitt i staden.
Lennart Sjögren, ansvarig arkitekt

Trä ett självklart val
Valet av trä som det dominerande materialet var självklart i en region där träindustrin blomstrar och innovationsgraden är hög. Hela fasaden är klädd i ribbor av lärk som monterats med stor precision. Tillsammans med ett omfattande belysningsprogram uppnås illusionen av en lysande lykta på kvällen, medan byggnaden på dagtid utstrålar den genuina värme som kännetecknar materialet. Fasaden ges extra liv genom subtila utbuktningar som förstärker det organiska uttrycket.

 

Ljussättningen är integrerad i fasaden med dubbla funktioner; att ge ett rums­skapande ljus på insidan och bidra till en visuell effekt från utsidan. Interiört ger belysningen orienterbarhet och trygghet.

Contact & Team

Lennart Sjögren

Lennart Sjögren

Arkitekt

Umeå

[email protected]

+46 90 70 41 57

English
Svenska