Naturum Kosterhavet

På Sveriges västligaste utpost finns naturum Kosterhavet. Det ligger i Ekenäs på Sydkoster med utsikt över Sveriges första marina nationalpark som invigdes 2009. Naturum Kosterhavet är porten till nationalparken och dess skatter.

En byggnad som berättar historier

Byggnaden är försiktigt inpassad i fiskeläget Ekenäs småskaliga och kustnära bebyggelse. Med sin släta fasad i faluröd träpanel hämtar byggnaden upp de kustnära sjöbodarnas och magasinens sakliga och rena karaktär.

 

I naturum Kosterhavet finns utställningslokaler för att berätta om nationalparken, hörsal samt lokaler för nationalparkens administrativa personal.

Omgivet av kristallklart hav och det förtrollande Kosterljuset, är de av klippor formade, bilfria öarna en inspiration för många konstnärer.

Kund: Länsstyrelsen i Västra Götaland, Naturvårdsverket 
Plats:
Sydkoster, Sweden
Status:
Färdigställt 2012
Area:
650 kvm BTA
Miljöcertifiering:
Miljöbyggnad Guld
Foto: Åke E:son Lindman

Takets veckade form ger också prägel åt interiören. Ytorna är av vitpigmenterat trä och utställningen som fyller huset kommer att utformas så att den svåråtkomliga och vackra världen under vattenytan görs tillgänglig för besökarna.

 

Besökscentret står precis vid vattenkanten och stor aktsamhet togs om de befintliga klipporna. Byggnadens oregelbundna form kommer ur platsens begränsningar, men det gav även upphov till byggnadens skulpturala karaktär – sex gavlar vetter mot vattnet och 5 mot land. Tillsammans med den Faluröda fasaden och taket ger den arkitektoniska formen en unik byggnad med personlighet i kontrast till de äldre byggnaderna i skärgården.

Miljöbyggnad Guld

Naturum Kosterhavet är ett besökscenter som med högt ställda miljömässiga krav när det kommer till energiförbrukning, inomhusmiljö och miljövänliga materialval. Byggd i certifierat trä, förnybar energi och klimatresponsiv ventilation är några av delarna som gjorde att byggnaden miljöcertifierades som Miljöbyggnad Guld.

Naturum Kosterhavet är inte bara en turistattraktion utan det var viktigt att lokalsamhället tog äganderätten till projektet som det utvecklades. Det är därför utmärkande för uppdraget är att många kompetenser arbetat tätt ihop i en effektiv och kreativ process, med målet att skapa delaktighet och förankring hos lokalbefolkning och politiker.

Även taket kläs i röd träpanel vilket ger byggnaden en samlad volym. Taket är format med diagonala takåsar vilket ger byggnaden en egen personlighet i förhållande till skärgårdens äldre bebyggelse.

Kontact & team

Mattias Lind

Mattias Lind

Arkitekt

Göteborg

[email protected]

+46 31 60 86 51

Ulla Antonsson Architect
Agne Revellé Building engineer
Magnus Bunner Architect
Magnus Nellström Building engineer
Mathias Nilsson Building engineer
Anna Graaf Sustainability
Pär Andréasson Building engineer
Anders Åkeflo
Karin Sjödin
Andreas Laessker
English
Svenska