Brick Studios – Masthuggskajen, Göteborg

Brick Studios – Masthuggskajen, Göteborg

Längs med södra Älvstranden i Göteborg har vi ritat det karaktäristiska Brick Studios, stadens högsta hus med platsmurad tegelfasad. Här har vi tagit fasta på andan från den närliggande stadsdelen Linné och de välkända långgatorna med sina många tegelbyggnader. På 15 000 kvadratmeter fördelat på 15 våningar ryms kontor och co-working i Göteborgs populärkulturella hjärta.

Kund: NCC
Status: Beräknat färdigställt 2022
Storlek/yta: 15 000 kvm
Miljöcertifiering: BREEAM Excellent, Citylab – Hållbar stadsutveckling
Visualisering: Walk the Room

Den nya stadsdelen Masthuggskajen längs med södra Älvstranden i Göteborg ligger i direkt anknytning till stadsdelarna runt Järntorget och långgatorna. På uppdrag av NCC har vi ritat Brick Studios – ett höghus med fasad i gult Göteborgstegel som anger tonen för en av stadens mest expansiva och efterlängtade nya delar.

Tillsammans med systern Våghuset bildar Brick Studios den första delen i expansionen av Masthuggskajen till en helt ny stadsdel i det växande Göteborg.

Byggnaden består av 15 våningar, och en yta på 15 000 kvadratmeter där alla plan är utformade för att kunna anpassas till verksamheter med olika syften. Den flexibla planlösningen uppmuntrar dessutom till gemenskap, kreativitet och kunskapsutbyte mellan hyresgästerna. På bottenplan finns lokaler för en uppsjö av kommersiella aktörer som restauranger och gym. Aktörer som alla bidrar till ett levande gatuplan och knyter samman stadsdelen med det befintliga stadslivet runt Järntorget.

– Byggnaden har en dynamisk form. Det staplade tegelmotivet finns i västerfasaden men det är också en skulptur i sig. Den femkantiga fasaden ger olika uttryck beroende på var man betraktar den ifrån, och förändras när man rör sig runt den, berättar Mattias Lind, ansvarig arkitekt.

Brick Studios har en gultonad tegelfasad som knyter an till den tegeltradition som i århundraden präglat Göteborgs mest ikoniska byggnader. Formen på byggnaden ger dessutom illusionen av staplade tegelstenar, ett uttryck inspirerat av traditionell tegelmurningsteknik. Vårt team har jobbat med en design som är sprungen ur det historiska arvet. Tillsammans med moderna uttryck och innovation gör det Brick Studios till en dynamisk och kontrastrik byggnad.

Men, Brick Studios är inte bara en brygga mellan dåtid och nutid utan även mellan småskaligt och storskaligt – det lokala och det globala. Brick Studios övre plan har en milsvid utsikt över staden och Göteborgs inlopp. Varje förskjutning i byggnadens utformning ger generösa terrasser för de som arbetar och vistas här. Dessutom finns ytterligare en stor gemensam terrass mellan Brick Studios och White-ritade grannbyggnaden Våghuset som innebär ytterligare 1200 kvadratmeter gemensamma gröna ytor.

Stadsdelen Masthuggskajen, där både Brick Studios och Våghuset ingår, är den första att bli tilldelad en Citylab-certifiering för hållbar stadsutveckling. Brick Studios bär dessutom en BREEAM-certifiering vilket innebär att byggnaden lever upp till en hög standard gällande hållbarhet i form av material, ljusinsläpp, luftkvalitet.

Kontakt & Team

Jacob Sahlqvist

Jacob Sahlqvist

Arkitekt, Kontorschef

+46 706 19 71 08

Mattias Lind

Elin Hultman

Kenneth Malmqvist

Karin Lundin

Dela gärna!

Relaterade projekt

Alla projekt

Laddar...