Våghuset – Masthuggskajen, Göteborg

Våghuset – Masthuggskajen, Göteborg

I den nya expanderande stadsdelen Masthuggskajen har vi ritat det 13 våningar höga Våghuset med influenser från Göteborgs hjärta – Göta älv. Med en böljande glasfasad bidrar Våghuset med stark karaktär, dynamik och elegans till en levande stadsdel med vattnet som närmsta granne. Hösten 2022 flyttar hyresgästerna in till 10 000 kvadratmeter smart och effektivt utformad kontorsyta som speglar vattnets liv och rörelse.

Kund: NCC
Status: Beräknat färdigställt 2022
Storlek/yta: 10 000 kvm
Miljöcertifiering: BREEAM Excellent, Citylab – Hållbar stadsutveckling
Visualisering: Walk the Room

Masthuggskajen är en ny och expanderande stadsdel som tar form i Göteborgs västra kärna. Här har vi på uppdrag av NCC ritat Våghuset, som bokstavligen har Järntorget och långgatorna runt knuten på sin ena sida, och älven på den andra. En byggnad starkt präglad av stadens viktigaste landskapselement – älven. Våghusets böljande fasad är en hyllning till vattnet och dess rörelse. Byggnaden, med sina 10 000 kvadratmeter fördelade på 13 våningar, har en iögonfallande fasad i glas som för tankarna till älvens vågor och som levandegörs av ljus och reflektioner.

Invändigt utformas de öppna och flexibla våningsplanen för att kunna erbjuda hyresgäster möjligheten att anpassa sina ytor efter egna önskemål. Varje våningsplan har generösa fönster som låter dagsljuset flöda långt in i byggnaden.

Våghuset binds samman med systerhuset Brick Studios tack vare en lägre byggnad toppad med en gemensam takterrass som bidrar till de 1200 kvadratmeter terrassyta som Våghusets hyresgäster har tillgång till. Takterrassen har solläge från morgon till eftermiddag och en kittlande vacker utsikt över Göteborgs inlopp såväl som över staden.

Vårt team har designat en hållbar byggnad med både hälsosamma och trivsamma ytor. Våghuset är en BREEAM-certifierad byggnad med nivån Excellent, vilket innebär att höga krav ställs på val av hållbara material, ljusinsläpp och luftkvalitet. Projektet Masthuggskajen, där Våghuset och White-ritade systerhuset Brick Studios ingår, är dessutom det första stadsutvecklingsprojektet att tilldelas en certifiering för hållbar stadsutveckling för Citylab-projekt.

Kontakt & Team

Jacob Sahlqvist

Jacob Sahlqvist

Kontorschef, Arkitekt

+46 706 19 71 08

Elin Hultman

Ansvarig arkitekt

Anna Nordlander

Ansvarig arkitekt (systemhandlingar)

Mattias Lind

Ansvarig arkitekt

Kenneth Malmqvist

Uppdragsledare

Ioannis Anagnostopoulos

Linda Ekman

Lisa Wänström

Karin Lundin

Anna Weber

Mikaela Grassl

Dela gärna!

Relaterade projekt

Alla projekt

Laddar...