NCC Huvudkontor

Flödande dagsljus och en trapphusskulptur i massivt trä är det första som möter besökarna till NCCs nya huvudkontor. Den flexibla kontorsbyggnaden, som rymmer 800 arbetsplatser är utformad med höga hållbarhetsambitioner och en hälsosam livsstil i fokus.

NCCs nya huvudkontor har ett strategiskt läge i den framväxande stadsdelen Järva i Solna. Den stora ljusgården vid huvudentrén fungerar som husets samlande nav.

 

Trappskulpturens lekfulla utformning, de olika träslagen och rummets flödande dagsljus bidrar till en varmare och mer mänsklig miljö som uppmuntrar till rörelse och spontana möten mellan människor.

Genom huset sträcker sig två ljusgårdar, utformade med bärande och exponerat trä - levande och aktiva rum där kontorets medarbetare och deras besökare kan mötas.

Kund: NCC Sverige
Plats: Solna
Status: Färdigställt 2019
Area: 22 000 kvm
Foto: Anders Bobert, Åke E:son Lindman

Byggnaden har en innovativ fasad med integrerade solceller i mörka grå och blå kulörer som ger den en urban karaktär. Fasaden är utformad i nära samarbete med solcellstillverkaren Fenestra och framtidssäkrad för den snabba teknikutvecklingen i energifrågan. Hållbara material och lösningar genomsyrar hela projektet där betongstommen från NCC gamla huvudkontor har återbrukats och allt trä är miljömärkt.

Husets bottenvåning i glas och ek rymmer en restaurang och lounge som är öppen för alla samt en stor träningsanläggning. Vid huvudingången mot söder har arbetet med att skapa en inbjudande uteservering varit viktig. Genom att begränsa Enköpingsvägens körfält möjliggörs nu ett större torg med träd och grönska som ramar in den nedsänkta uteserveringen närmast huset.

 

Entréplanet har en visuell koppling upp i huset med öppningar i bjälklaget och rum med dubbel takhöjd. Genom huset sträcker sig två ljusgårdar, utformade med bärande och exponerat trä. Här har utmaningen varit att skapa levande och aktiva rum där kontorets medarbetare och deras besökare kan mötas för samtal, möten eller fikapaus.

quote
Trappskulpturens lekfulla utformning, de olika träslagen och rummets flödande dagsljus bidrar till en varm och mänsklig miljö
Pi Ekblom, arkitekt på White

Vi valde att skapa en trappa i trä eftersom det är vårt främsta förnyelsebara byggmaterial som har stora arkitektoniska kvaliteter som bidrar till att vi mår bra. Den slutliga lösningen med en massiv träkonstruktion och dubbla trapplopp där man i varje korsning kan välja flera vägar för att nå samma mål triggar såväl kreativitet som fysisk aktivitet. Trappans nedersta del kan också användas för stora samlingar och mingel.

 

Det mindre ljusgården har en mer intim känsla med sittgrupper och lugnare pausytor placerade på utskjutande balkonger i den massiva träkonstruktionen. Här råder en lätt sakral stämning som skapar en välbehövlig kontrast till de mer aktiva kontorsplanen som är inredda för ett rörligt och projektbaserat arbetssätt.

quote
Det är kul att se hur arkitekternas vision om rörelse och spontana möten i trappan bli verklighet. Kontoret känns mer levande nu än i tidigare.
David Ohlsson, projektchef på NCC

Kontakt & team

Pi Ekblom

Pi Ekblom

Gruppchef/Utvecklingsansvarig

Arkitekt

Stockholm

[email protected]

+46 8 556 023 36

Ansvarig arkitekt
Handläggande arkitekt
Handläggande arkitekt
Handläggande arkitekt
English
Svenska