Solenergipriset till Studenthuset i Linköping

8 Juni, 2020

Studenthuset prisas igen! Den här gången får byggnaden ett hedersomnämnande av Svensk Solenergi för den unika solcellsanläggningen på taket som säkrar att solenergi står för 30 procent av Studenthusets elförsörjning.

Studenthuset som vi har ritat för Akademiska Hus med Peab Sverige som entreprenör är med sina 1000 studieplatser en identitetsskapande byggnad för hela Campus Valla och en attraktiv mötesplats med högsta hållbarhetsprofil som bidrar till utvecklingen av hela området.

quote
Solcellerna är en viktig del av byggnadens karaktär och silhuetten har optimerats för solenergi, vilket gör att Studenthuset verkligen fungerar som ett nytt landmärke. Priset är ännu ett kvitto på att hållbar arkitektur är en värdefull investering.
Linda Mattsson, ansvarig arkitekt på White

Tidigare i år vann huset Årets Bygge. Det har även varit nominerat till Plåtpriset och Östergötlands arkitekturpris. Nu uppmärksammas Studenthuset igen när Solenergipriset delas ut av Svensk Solenergi. Studenthuset är en av vinnarna i kategorin Årets anläggning, där juryn har bedömt såväl ekonomi som tekniskt utförande.

 

Juryns motivering: Akademiska Hus har länge varit drivande inom solcellsinstallationer i hela Sverige och det nya studenthuset på Campus Valla i Linköping är inget undantag. Då huset, med en unik solcellsanläggning på taket, dessutom fått andra utmärkelser är det på sin plats att deras insatser nu uppmärksammas av Svensk Solenergi.

Fakta Studenthuset

Studenthuset invigdes i augusti 2019. Byggnaden har uppnått högsta möjliga miljöcertifiering, Miljöbyggnad Guld, genom att energilösningar, inomhusmiljön och materialval har optimerats ur hållbarhetssynpunkt. Solcellerna på Studenthusets tak täcker en yta på 1 200 kvadratmeter och genererar strax över 150 000 kWh miljövänlig el varje år. Mängden energi motsvarar 30 procent av byggnadens verksamhetsel. Läs mer om projektet. 

English
Svenska