Social- och arbetsmarknadsförvaltningen, Malmö

Hur skapar man en attraktiv och modern arbetsplats som varken tummar på funktion, säkerhet eller inredning - och som samtidigt förmedlar en lustfylld upplevelse till barn? Resultatet är ett nyskapande kontor som sticker ut från traditionella miljöer inom offentlig förvaltning.

Teamet på White fick först i uppdrag att gestalta den interiöra miljön, med fokus på reception och väntrum. Uppdraget utökades dock till att inkludera samtliga våningsplan med bland annat enskilda kontor och personalutrymmen. Ambitionen: att skapa en attraktiv och intressant arbetsplats för en yrkeskår med hög arbetsbelastning, men som samtidigt uppfyller arbetsplatsens höga säkerhetskrav.

 

Då besökarna ofta har med sig barn var det viktigt att lokalerna bidrar till en positiv och lustfull upplevelse. Vi ville komma bort från en institutionsliknande känsla och i stället skapa en trygg och hoppingivande miljö.

Personalen ska känna stolthet över sin arbetsplats och arbetsglädje. De ska trivas, må bra och få de bästa förutsättningarna att göra ett bra jobb.

Kund: Malmö Stad
Plats: Malmö
Status: Färdigställt 2017
Storlek/yta: Ca 5000 kvm
Foto: Henrik Rosenqvist

Färg på tillvaron

På kontor inom offentlig förvaltning är det vanligt med vita väggar och möbler. Teamet från White ville skapa en mer stimulerande miljö där färger ges större utrymme och funktion. Genom att tidigt vara involverade i arbetsprocessen kunde en färgmässig helhet för projektet skapas, som inte endast rörde interiörerna utan också inkluderande vägg- som golvfärger.

 

De olika våningsplanerna färgkodades i gult, grönt och blått vilket ger varje plan en identitet som sedan är genomgående i alla rum och inventarier. De sammanhängande färgvalen håller ihop de olika avdelningarna samtidigt som det skapar en positiv och varm atmosfär.

För att skapa mer arbetsfokuserad yta för personalen ritades lokalerna om så att alla medarbetare fick varsitt kontor. För att öka trivseln och skapa en ombonad miljö har mycket vikt lagts på färger på väggar och golv, samt på textilier.

 

Då vikten av att kunna mötas under mer informella former är avgörande för en god arbetsmiljö valde teamet att rita in fler pausutrymmen för att bidra till ökat välbefinnande och återhämtning. Miljöbelysning och textilier ger arbetsplatsen karaktär och skapar en avslappnande miljö. Genom att använda en och samma modell av olika interiörer, men som skiftar färg beroende på rum och användning, har det gått att skapa en interiörmässig tydlig helhet på den offentliga arbetsplatsen.

Parkliknande miljöer
En viktig del i projektet har varit att utforma receptionen på bottenplan. Detta gjorde White tillsammans med arkitekten och beställaren. Receptionen ska vara välkomnande men samtidigt upprätthålla säkerhetskraven och ge ett tryggt intryck för både personal och besökare. Vi valde att göra en stängd reception med frostat glas som liknar lövverk. Det fungerar både som insynsskydd och dekoration. De naturinspirerande detaljerna är genomgående i rummet. Golvet är mörkgrönt i kontrast till ljusa väggar, vilket ger ett naturligt lugn. I väntrummet finns även en barnhörna med ett lekfullt parasoll och gedigna parkbänkar som klarar hårt slitage.

quote
Det här projektet har visat att det går att göra så mycket mer med offentliga miljöer än vad många tror. Att komma in rätt i processen, som här i ett tidigt skede, är många gånger en avgörande faktor för slutresultatet.
Anna von Gegerfeldt, ansvarig arkitekt

Kontakt & team

Mia Erlandsson

Mia Erlandsson

Inredningsarkitekt

Malmö

[email protected]

+46 40 660 93 39

Anna von Gegerfelt
English
Svenska