Skellefteå kulturhus

Skellefteå kulturhus är stadens nya mötesplats. Konst, uppträdanden och litteratur tillsammans med hotell i det som ska bli världens högsta trähus. Här kombineras Skellefteås arv av att bygga i trä med den senaste ingenjörskonsten, vilket gjort projektet till en förebild inom hållbar design och konstruktion.

Kulturens nya hem

När kommunen utlyste en allmän arkitekttävling om ett nytt kulturhus var gensvaret stort. Vårt vinnande förslag Sida vid sida har låtit sig inspireras av Skellefteås långa tradition av att bygga i trä. Vi siktar högt och ritar världens högsta trähus och som kommer att sjuda av kreativitet och skaparkraft. Det nya kulturhuset rymmer sex scener, två gallerier, ett bibliotek och en foajé med en öppen och inbjudande planlösning. Kulturhuset blir hem åt både Västerbottensteatern, Skellefteå konsthall, Stadsbiblioteket och Museum Anna Nordlander (MAN). Dessutom rymmer byggnaden ett helt nytt hotell för att möta den ökande turismen i regionen.

 

Mångfalden av aktiviteter och aktörer ska synas i arkitekturen. Byggnaden får olika kroppar, som till form och storlek är skräddarsydda för de olika verksamheterna. Samtidigt utformas det nya kulturhuset med flexibilitet som utgångspunkt så lokalerna enkelt kan anpassas efter framtida behov.

En förebild inom hållbar design och konstruktion där alla former av kultur lever sida vid sida.

Kund:  Skellefteå kommun
Plats: Skellefteå
Status: Färdigställt 2020
Area: ca 25 000 kvm
Utmärkelser: Architectural Review/Mipim Future Project Award 2018. Nominerat till WAF 2018 och MIPIM Awards 2018, kategori Best Futura Project
Bild: White View, Luxigon

Kopplar ihop Skellefteås stadsdelar

Kulturhuset uppförs mitt emellan Möjligheternas torg och stadens nya resecentrum. Huvudentrén får en generös trappa som kopplar samman alla verksamheter med hotellet och blir kulturhusets hjärta. I söder öppnar sig Stadsbiblioteket och foajén mot Trädgårdsgatan. Den blir en attraktiv gång- och cykelgata som knyter samman Skellefteås olika stadsdelar från resecentrum och ända ner till älven. Här får kulturhuset en liten satellit i form av en flytande scen.

 

Där Kanalparken och Trädgårdsgatan möts skapas en flexibel utemiljö som blir stadens uppvisningsyta. Platsen får ett generöst trägolv med sittkuber och en vattenspegel som påminner om närheten till älven. Möjligheternas torg precis intill blir stadens festplats och får en mer intim skala än idag, genom trädplanteringar, bänkar, lekytor och fickpark.

quote
Gestaltningen är en hyllning till stadens rika trätradition som vi tar vidare med den lokala träindustrin. Tillsammans kan vi skapa ett vackert medborgarcenter för alla, med ett samtida uttryck som åldras med värdighet.
Oskar Norelius, ansvarig arkitekt

Innovativ träbyggnation

Den lokala träindustrin spelar en viktig roll i projektet och kompletteras med högteknologisk ingenjörskonst. Framstegen inom forskning och utveckling av material och att bygga i trä har banat väg för helt nya designmöjligheter. I samarbete med byggingenjören Florian Kosche har två olika konstruktionssystem utvecklats, ett för kulturhuset och ett för hotellet.

Den lägre delen av byggnaden som rymmer kulturhus består av prefabricerat trä förstärkt med betongplattor som fördelar tornets vikt. En blandning mellan limträbalkar och stålkonstruktion möjliggör en flexibel, öppen planlösning som kan hysa ett stort spann av aktiviteter och funktioner. Flexibiliteten, tillsammans med lösningar som väggar som kan vikas ihop eller fällas ut beroende på vilka utrymmen event eller utställningar behöver, garanterar att byggnaden är hållbar ur ett långsiktigt perspektiv och kan anpassas efter framtida behov.

Hotellet är placerat i det 19 våningar höga tornet som är uppbyggt av prefabricerade rumsmoduler i massivt trä med en kärna av korslimmat trä, i det som ska bli världens högsta trähus. Den glasade fasaden möjliggör en milsvid utsikt över staden.

quote
Vi vill att besökare och förbipasserande ska kunna uppleva arbetet bakom kulisserna – allt ifrån hängningen av en ny utställning i Skellefteå konsthall, till skapandet av färgstarka scendekorer.
Robert Schmitz, ansvarig arkitekt

Den 19 våningar höga hotelldelen byggs av prefabricerade rumsmoduler i trä, placerade mellan hisskärnor av korslimmat trä och klädda i glas som speglar himlens skiftningar och ger intrycket av att tornet svävar lätt ovanför kulturhuset. Glasfasaden exponerar samtidigt insidans spektakulära trätak. Den robusta träkonstruktionen säkerställer att kulturhuset och hotellet kan tackla Skellefteås väderförhållanden men ändå vara energieffektiva.

 

Skellefteå kulturhus får även gröna tak med ett jordlager och ängsväxter som hanterar dagvatten och bidrar till biologisk mångfald, samtidigt som det förbättrar husets isolering. Delar av kulturhusets taklandskap är öppet för besökare som kan njuta av natur i stadsmiljö. Med det nya kulturhuset får Skellefteå en långsiktigt hållbar byggnad som främjar en hållbar livsstil.

White Wood

Som arkitekter har vi ett ansvar att motverka klimatförändringar. White har en ambitiös målsättning – att ha ritat 30 koldioxidneutrala projekt 2019. För att klara det målet har vi förstärkt satsningen på forskning och utveckling av våra kunskaper inom träbyggnation. Då trä är ett förnyelsebart material har det en låg miljöpåverkan. Dessutom är träets kvaliteter hälsofrämjande och bidrar till en god miljö för alla som vistas i den.

En hyllning till skapandet

Skellefteå kulturhus hyllar skapandet och kraften bakom kreativa processer. Öppna ytor och generösa glasade partier möjliggör att hantverket bakom byggandet av scendekor visas upp, både för besökare och förbipasserande. Scenen är placerad centralt i byggnaden och utgör kulturhusets hjärta. Dessutom kan utställningar hängas vid entrén och på så sätt bjuda in alla och väcka intresse, oavsett om man brukar besöka gallerier eller inte.

Skellefteå kulturhus har belönats med Architectural Review/Mipim Future Project Award 2018 och var nominerat till WAF 2018 och MIPIM Awards 2018, kategori Best Futura Project

Contact & Team

Robert Schmitz

Robert Schmitz

Kontorsledning

Arkitekt

Stockholm

[email protected]

+46 8 402 26 52

Oskar Norelius
Björn Norén
Ulrika Wallin
Pontus Stigeborn
Marianne Rutberg
Maria Orvesten
Patrik Buchinger
Marte Noedtvedt Skjaeggestad
Jens Hansson
Andreas Ivarsson
Pernilla Svedberg
Johan Björkholm
Sam Keshavarz
Sarah Dahman Meyersson
Anton Magnusson
Christoffer Sundberg
Elin Rooth
Gustav Söderberg Röstlund
Fredrik Källström
Jesper Källgren
Gunnar Hidemark
Lisa Lee Källman
Clara Fraenkel
Amanda Ersson
Erik Falkenström
No employee selected
Katharina Björlin Wiklund
Robert Niziolek
Mats Selin
English
Svenska