Psykiatrisk klinik i Nuuk

Läkande arkitektur på en dramatisk plats. Den psykiatriska kliniken är belägen just utanför de centrala delarna av Nuuk och nya byggnaden ligger precis intill de befintliga. Med vackert läge mot hamnen och spektakulära vyer över fjorden.

Grönländsk natur och läkande arkitektur

Den nya kliniken balanserar lugn, läkande och trygg arkitektur, det grönländska landskapet och de existerande byggnaderna. Med klassiska material och färger från Nuuk – där sjukhus traditionellt sätt är gula – skapas ett självklart landmärke längs den dramatiska kusten.

En öppen, läkande och omvårdande miljö för patienter, och en säker och attraktiv arbetsplats för personalen.

Kund: Sundhedsvæsenet på Grönland
Plats: Nuuk, Grönland
Status: Pågår
Area: 3 300 kvm
Partners: Florian Kosche, ÅF
Bild: Luxigon, White Arkitekter

En ny psykiatrisk klinik i Nuuk

Av Grönlands 57,700 invånare bor 14, 700 i Nuuk. Arbetet för en ny psykiatrisk klinik i staden initierades av en styrgrupp på uppdrag av det grönländska Sundhedsvæsenet. Patienterna kommer både från Nuuk och hela den vidsträckta kusten.

Lugn atmosfär
Stora fönster och generös byggnadshöjd låter ljuset flöda i alla patientrum. Från de egna rummen kan patienterna blicka ut över fjorden och det dramatiska landskapet, och samtidigt ha bra invändig överblick. Allt för att skapa en trygg, lugn och säker atmosfär för både patienter och personal. Trä är det primära materialet. Förutom att åldras vackert och hålla över tid har det också lugnande och stressreducerande egenskaper.

 

Den hållbara träkonstruktionen refererar till Nordisk materialitet, bidrar till ett bra inomhusklimat och har taktila kvaliteter.

Ett med naturen
De gemensamma ytorna är designade med stark koppling till naturen. På gårdens atrium kan patienterna vistas skyddade från vinden. Här finns också ett öppet sydvästligt hörn som erbjuder närmare kontakt med landskapet utanför. Den tydliga kopplingen till landskapet kombinerat med ett rikligt dagsljusinsläpp underlättar orienterbarhet och kommunikation i och kring hela byggnaden.

quote
Hela markplanet öppnas upp mot landskapet för att maximera patienternas kontakt med naturen.
Jenny Mäki, ansvarig arkitekt

Byggnadens design interagerar med landskapet och genererar en topografi med olika sorters terrasser, mellanrum och andra miljöer.

Utomhusupplevelser

Gården och landskapet skapar en flexibel utomhusmiljö som bjuder in till olika aktiviteter; samtal med besökare, pingis eller styrketräning i utomhusgymmet. Vid atriumet finns även en halvskyddad oprogrammerad yta som kan anpassas till olika verksamheter.

quote
Kliniken är ett eko av Nuuks småskaliga byggnadsstruktur. En komplex serie rum och aktiviteter, men också ett arkitektoniskt landmärke som gör ett modigt avtryck i den övergripande kontexten.
Jenny Mäki, ansvarig arkitekt

Design i förändring
Klinikens design har en tydlig identitet som blandas upp med grönländska element och material. Utseendet förändras inte bara ur olika perspektiv på platsen, utan också över dagen och året; från en tydlig struktur till ett suddigt, gnistrande fyrtorn. En konstant förändring som anpassar sig till användarna, medan den skapar dialog med dem som ser byggnaden från omgivningarna.

Läkande arkitektur i 7 steg

1. Främja värdighet
2. Sträva mot normalitet
3. Skapa en fri och öppen atmosfär
4. Främja social interaktion
5. Främja oberoende
6. Erbjud utblickar och fri tillgång till utomhusytor
7. Balansera kraven på säkra och läkande vårdmiljöer

 

Från Healing Architecture: Evidence, Intuition, Dialogue av Stefan Lundin.

Kontakt & team

Jenny Mäki

Jenny Mäki

Daglig leder

Arkitekt

Oslo

[email protected]

+47 917 424 86

Gina Bast Mossige
Sam Keshavarz
Rebekah Schaberg
Stefan Lundin
Anja Hole
Ingjerd Sandven Kleivan
Viktor Sjöberg
Daniel Asp
Alejandro Pacheco Diéguez
English
Svenska