Örebro universitet

Att skapa stimulerande forsknings- och studiemiljöer för ett betydande lärosäte är en utmaning. Den medicinska och den naturvetenskapliga institutionen på Örebro universitet är två läromiljöer i varsin del av staden, som till det yttre bär ett tydligt släktskap med varandra.

Öppna entréhallar för samtal och möten

Stora inbjudande entréhallar är en tongivande gemensam lösning för båda institutionerna. Här sammanstrålar studiekamrater, forskare, pedagoger och administrativ personal på stora, välkomnande ytor som bjuder in till samtal och spontana möten i ett härligt myller. En tydlig kontrast till de lugnare studiemiljöer och undervisningslokaler där pedagogiken är i fokus.

Två läromiljöer i varsin del av staden, som till det yttre bär ett tydligt släktskap med varandra

Kund: Region Örebro & Akademiska hus Öst AB
Plats: Örebro, Sverige 

Status: Färdigställt 2008-2013
Area: Campus Usö 11600 kvm, Billbergska huset, 8600 kvm
Hållbarhetscertifiering: Miljöbyggnad Guld
Bild: Bara Bild, Alexander von Sydow

quote
Det är fantastiskt att vi fått vara med och bidra till utvecklingen av Örebro universitet. En aktör som betyder så mycket för vår stad.
Oskar Widlund, tillträdande kontorschef på White i Örebro

Campus USÖ – ett hållbart campus

Mitt emellan Örebros sjukhusområde och klassisk svensk industrimark; CV-området, ligger Campus USÖ – ett medicinskt campus med läkarutbildning, biomedicinsforskning, bibliotek, studiemiljöer, café och restaurang. Byggnaden, som utgjorde det första steget i det helt nya Campus USÖ, samspelar väl med sin omgivning med sin ljusgrå puts mot sjukhusets ljusa, putsade fasader och mot det röda teglet i CV-området och Örebro vattentorn. Generösa glaspartier synliggör studier och forskning för besökare och omgivning.

Campus USÖ är ett medicinskt campus med läkarutbildning, biomedicinsk forskning, bibliotek, studiemiljöer, café och restaurang.

Bilbergska Huset – ett klimatsmart Campus för naturvetarna

I en annan del av Örebro finner vi Bilbergska Huset – en viktig del i Örebro universitets stora satsning på moderna campusmiljöer. Skräddarsytt för att underlätta möten mellan studenter, lärare forskare och besökare på den naturvetenskapliga institutionen, är byggnaden ett viktigt bidrag till universitetets utveckling.

 

Billbergska huset är skräddarsytt för att underlätta möten mellan studenter, lärare, forskare och besökare på den naturvetenskapliga institutionen.

Med höga hållbarhetsambitioner har byggnaden flera energismarta lösningar. Solceller på taket, ett välisolerat klimatskal utan inbyggda organiska material, och värmepumpar som hämtar värme från 200 meter djupa borrhål. Markisoletter och fasta trälameller minskar drastiskt behovet av kyla, som i första hand hämtas från borrhålen och i andra hand från värmepumpen. Alla ingående material är kontrollerade mot Sunda Hus miljödatabas.

Kontakt & team

Sven Gunnarson

Sven Gunnarson

Arkitekt

Örebro

[email protected]

+46 19 670 22 02

English
Svenska