Humanistiska Teatern

Humanistiska teatern vid Uppsala universitet är en prisbelönt byggnad som främjar det öppna samtalet. En aula som både är storslagen och intim på samma gång och där det hästskoformade rummet bjuder in till dialog.

Demokratisk design

Humanistiska teatern är ett nytt publikt forum som uppmuntrar till dialog mellan olika fakulteter, samt mellan akademin och omgivande samhälle – lokalt, nationellt och internationellt. Salongen är utformad som hästsko, inspirerad av Gustavianums klassiska anatomiska teater.

 

140 sittplatser har placerats i salongen som påminner om en amfiteater. Här kan alla deltagare få ögonkontakt och kommunicera med varandra utan hinder i den intima atmosfär som rummet skapar. Längst fram finns en 32 kvadratmeter stor bildskärm, som möjliggör deltagande via digitala kanaler.

Klassisk tradition i förening med ny modern teknik

Kund: Akademiska Hus
Plats: Uppsala
Status: Färdigställt 2017
Area: 3 100 kvm
Miljöcertifiering:
Miljöbyggnad Silver
Utmärkelser:
Plåtpriset 2018, Årets Bygge 2018 (nominering)
Konst:
Ann Lislegaard 
Bild:
 Måns Berg, White Arkitekter

Främjar deltagande

Salen är utformad så att en person utan problem samtala med någon på andra sidan rummet utan att höja rösten. Salen har ett avancerat ljudsystem från Meyer Sound där en mängd mikrofoner och högtalare i taket gör att alla samtal kan föras utan synliga mikrofoner. Akustiken kan även anpassas och låta som i exempelvis en kyrka eller grotta, beroende på vilken atmosfär som önskas.

 

Humanistiska teatern ska vara en attraktiv plats för alla slags evenemang. Förutom själva teatern finns också konferensrum och andra sociala ytor.

quote
Gustavianums anatomiska teater från 1600-talet har varit en ständig inspiration för det här projektet. Symfonin som bildas av akustiken tillsammans med rummets form och färgsättning skapar ett intimt rum för samtal och debatt. Det är en byggnad som både är monumental och lite mystisk.
Jacob Melin, ansvarig arkitekt

Innovativ hörsalsarkitektur gör att alla kan prata på samma villkor

Byggnaden fungerar som en passage till och från andra byggnader vid Engelska Parken och ger nya kontor, mötes- och undervisningslokaler

quote
”Plåtpriset 2018 tilldelas en byggnad vars fasad har givits ett mångfacetterat uttryck. Med ett framåtlutat och transparant yttre, tillåts visionen om det öppna och goda samtalet arbeta sig inifrån och ut."
Juryn för Plåtpriset

Konst integrerad i arkitekturen

Humanistiska teatern är inrymd mitt bland de äldre byggnaderna vid campus Humanistiskt centrum – Engelska parken. Byggnadens koniskt välvda fasad är vänd mot den botaniska trädgården och Campus Blåsenhus i söder. Den är gjord av lackerad bronsfärgad aluminiumplåt, med perforering i intrikata mönster utformade av konstnären Ann Lislegaard. Vissa kvällar vid mörkrets inbrott lyser huset upp i omväxlande nyanser av rött, blått, grönt och guld.

 

Fasadens bearbetning är genomförd som ett separat uppdrag för Statens Konstråd, där Whites utvecklingsnätverk med fokus på utveckling och implementering av computational design i verksamheten, Dsearch, utvecklade en metodik för att överföra konstnärens verk till de stansade fasadplåtarna. På detta sätt transformerades en plan 2-dimensionell bild till byggnadens varierade fasadform.

Contact & Team

Jacob Melin

Jacob Melin

Arkitekt

Uppsala

[email protected]

+46 18 18 38 28

Jonas Runberger
English
Svenska