Cirkus Skandiascenen

På Djurgården i Stockholm har Cirkus anrika lokaler har fått ett modernt tillägg. Skandiascenen är en varsamt utförd tillbyggnad med ett självständigt uttryck. En scen av sin tid.

En scen av sin tid

När Cirkus slog upp portarna för första gången 1892 huserade dåtidens stora cirkussällskap i byggnaden. Men i takt med att publikens tycke och smak har förändrats, och metoderna för teaterproduktion likaså, har Cirkus byggts om ett flertal gånger. Det senaste tillägget är Skandiascenen.

Cirkus nya scen är en varsamt utförd tillbyggnad med ett självständigt uttryck.

Kund: Förvaltningsbolaget Cirkus HB
Plats: Stockholm, Sverige
Status: Färdigställt 2015
Bild: Åke E:son Lindman, Anders Bobert

quote
Ett tillskott som adderar något nytt till en plats som redan har stora värden. Tillbyggnaden står för sig själv samtidigt som den inordnar sig i den befintliga miljön och skapar nya funktioner på ett finstämt och respektfullt sätt utan att vara insmickrande.
Juryutlåtande, Årets Stockholmsbyggnad 2016

Fasaden av rostfritt stål är monterad i ett fiskfjällsliknande mönster, som med sin sidenmatta yta andas attraktion och fest.

Samtida utsmyckning 

Skandiascenen har ett samtida uttryck och kontrasten är skarp mellan den nya byggnadens runda metallfasad och den gamla kulturhistoriska huvudbyggnaden i puts och tegel. Den avvikande formen är medveten – här var idén att skapa ett självständigt uttryck och markera vilken tid de olika byggnaderna tillhör.

Även om de två byggnaderna skiljer sig åt, är den nya scenen lika intim som den gamla. Här återfinns bland annat olika nyanser av den röda kulör som känns igen från traditionella teatersalonger.

Dynamik på Hazeliusbacken

En stor del av Skandiascenen är insprängd i Skansenberget och placerad under marken. Förutom en ny scen och salong rymmer tillbyggnaden nya foajéutrymmen i två plan som länkar samman Skandiascenen med Cirkus. Den mjukt böjda metallfasaden, tillsammans med höga böjda glaspartier, ger dynamik och en känsla av rörelse när man passerar Hazeliusbacken. I nivåskillnaden mellan Hazeliusbacken och markytan framför den nya byggnaden skapas en entréplats som kan användas för en uteservering sommartid.

Den nya transparenta entrébyggnaden som är placerad framför gamla Cirkus har en avancerad konstruktion med balkar och pelare och pelare av glas. Under skymnings- och kvällstid träder den äldre byggnadens fasad fram bakom glasfasaden, som en tydlig hyllning till den ursprungliga byggnaden.

Kontakt & team

Anders Arfvidsson

Anders Arfvidsson

Gruppchef

Arkitekt

Stockholm

[email protected]

+46 8 402 25 18

Jens Hansson
Patrik Buchinger
Camilla Kappel
Per-Mats Nilsson
Håkan Langseth
English
Svenska