Billingskolan

Med fokus på att stimulera både sinne och kropp hos eleverna vann vi tävlingen om Billingskolan; en ny grundskola för 350 elever. Billingskolan är en av Sveriges mest energieffektiva skolor, med lekfull öppenhet och med dagsljus och natur för att uppmuntra till aktivt lärande, både i själva skolbyggnaden och på skolgården.

Se framåt!

Bland 20 tävlande team vann vi Skövde kommuns arkitekttävling med förslaget Oculus, som är det latinska namnet för öga. I arkitekturhistorien är oculus ett ord som beskriver högt sittande fönster och öppningar med överljus. Den mest kända oculusöppningen finns i det antika templet Pantheon i Rom.

 

På Billingskolan ges detta begrepp ett nytt modernt uttryck. Mot omvärlden signalerar de lysande utblickarna i taklandskapet symboliskt skolans framåtsträvande ambitioner i pedagogik och lokaler. På insidan fungerar rummen som ljusschakt och kreativa studios, som blir viktiga inslag i skolans nav.

En av Sveriges mest energieffektiva skolor.

Kund: Skövde kommun
Plats: Skövde
Status: Färdigställt 2014
Area: 5 000 kvm
Miljöcertifiering: Miljöbyggnad Guld
Foto: Ivan Brodey

Tänk om – tänk nytt!

Billingskolan är fjärran från den monotona utbildningsanstalten från förr. Här handlar det om en modern skola med lekfullt uttryck som samverkar med omgivande grannskap och miljö. Intentionen var att skapa en spännande och kreativ miljö för alla som vistas i skolan – men också en flexibel enhet som ger möjlighet till olika typer av pedagogik och användning över tid.

 

Skolan är uppbyggd i form av fem rationella boxar som sammanlänkas i det så kallade Navet, skolans gemensamma kreativa torg och aktivitetsstråk. Boxarna – den andra byggstenen – kallas för arbetslagsenheten där eleverna har sin tillhörighet med studierum i olika storlek och stil. Alla enheter har en rationell likartad struktur som gör det enkelt att stuva om verksamheten vid behov.

 

 

quote
"Whites lösning ger många möjligheter att skapa en skola där pedagogiken kan vara i framkant både i byggnaden och på skolgården”
Ur tävlingsjuryns motivering

Här finns också skolans unika oculusrum med dubbel rumshöjd och högt satta fönster där ljuset strömmar in – och ut. Dessa enheter är mer som ateljeer än skolsalar, och används med fördel för praktiskt-estetiska ämnen. Det är också dessa ”periskop” som ger skolan sin helt egna prägel.

 

Interiört är karaktären ljus och lekfull med slitstarka och tidlösa material. Här finns lugnare zoner för koncentration och avkoppling i arbetsenheterna, varvat med mer aktiva miljöer i husets kärna, Navet. Oculusrummen utgör en stark kontrast med färgstarka väggar och golv som reflekterar det inkommande ljuset i regnbågens alla färger, energiskt och lekfullt.

 

Även skolgårdsmiljön är uppdelad i zoner: den välkomnande parken, det inre pedagogiska rummet och den yttre aktiva skolgården. Idrottshallen är integrerad i Navet och leder genom stora fönster in ljus i skolans foajé.

Billingskolan är certifierad som Miljöbyggnad Guld, vilket gör den till den högst miljöklassade skolan vi hittills ritat i Sverige.

Kontakt & team

Karin Björning-Engström

Karin Björning-Engström

Arkitekt

Göteborg

[email protected]

+46 31 60 86 46

Björn Bondesson
Karin Jakobsson
Rikard Sjöberg
Karin Sjödin
Katharina Thullner
Jeroen Matthijssen
English
Svenska