Östra Sjukhuset Vårdbyggnad för akutpsykiatri

Slutna psykiatriska avdelningar har låsta dörrar. Det är ofrånkomligt. Men det innebär inte att inomhusmiljöerna behöver ha tung institutionsprägel. För framgångsrik vård är motsatsen snarare en förutsättning.

Utformningen av Östra sjukhusets avdelning för akutpsykiatri avdelning bryter ner de förutfattade meningarna om hur man skapar en vårdmiljö. De traditionellt institutionella miljöerna som tidigare givit ramarna är borta till förmån för en fri och öppnare miljö.

 

Evidensbaserad forskning tyder på att framgångsrik vård kräver gradvis ökning av patienternas personliga utrymme från sitt rum, till trädgården, till det bredare allmänna området med en eventuell återgång till livet utanför.

 

 

Målet var att skapa en fri och öppen atmosfär och att undvika alla associationer med tvång och makt.

Kund: Västfastigheter
Plats: Göteborg, Sweden
Status: Färdigställt 2009
Area: 18 000 kvm
Priser & utmärkelser: Forum’s Healthcare Building Award 2007, Second place – WAN Healthcare Building of the Year Award
Foto: Christer Hallgren

Korridorfri avdelning
Östra sjukhus erbjuder patienter, medicinsk personal, anhöriga och besökare möjlighet att dra nytta av en varm miljö med varsamma övergångar när det gäller graden av socialt umgänge – från separata rum till sittplatser inspirerade av den vackra svenska verandan. Avdelningens kärna är vardagsrummet, köket och andra gemensamma utrymmen grupperade runt en liten inglasad vinterträdgård. Detta resulterar i en slags ”korridorfri avdelning”, en lösning som ger patienter en möjlighet att röra sig på andra sätt än genom långa korridorer.

Uppmuntra självständighet

När det gäller boendegruppen har tanken varit att bjuda in till flera rumsligheter. I sängen med första blicken ut genom fönstret. I den omslutande fåtöljen med en filt kring benen. Eller med benen uppdragna i den ljuslykteliknande fönsternischen, med dörren på glänt och med blicken ut mot ”Hjärtat”. Utformningen tar sikte på att successivt öka patienternas personliga sfär, från det egna rummet, till trädgård, kafé och publika delar, för att slutligen ”bryta igenom bubblan” ut till oss andra och till ett normalt liv.

Varje rum har utsikt mot världen utanför.

Contact & Team

Stefan Lundin

Stefan Lundin

Arkitekt

Göteborg

[email protected]

+46 31 60 87 55

Maria Wetter Öhman
Krister Nilsson
Ann-Marie Revellé
Jonas Häggström
Jerry Jansson
Anna Graaf
Elisabeth Sandberg
Roger Olsson
English
Svenska