White vinner arkitekttävling om utsiktstorn i trä i Varberg

4 Juni, 2019

Arkitekttävlingen om det nya utsiktstornet på före detta Lassabackadeponin invid Getteröns naturreservat i Varberg är nu avgjord, med White arkitekter som vinnare.

Det tolv meter höga tornet består av 140 träribbor som tillsammans formar en tredimensionell, stabil väv. I silhuetten kan man känna igen formen av ett timglas vilket ger tornet en tydlig och igenkännbar karaktär.

 

Som en del av utvecklingen av Varbergs nya ekologiska rekreationsområde vid Getteröns naturreservat, avser Varbergs kommun att bygga ett utsiktstorn. Därför inbjöd kommunen till en arkitekttävling. Viktiga kriterier för tornet var, förutom att ha den traditionella funktionen av ett utsiktstorn, att tornet även skulle ha kvalitéer som gjorde det unikt och till ett av stadens nya landmärken.

Precis som med Varbergs framtida vattentorn VÅGA, även det ritat av White, kommer utkikstornet att få en viktig roll som symbol för Varberg. Tornets tolv meter höga konstruktion kommer att synas i det flacka halländska kustlandskapet samt från infarten till staden med bil och tåg norrifrån.

Därmed får Varberg det man efterlyste i tävlingsinbjudan en visuell symbol för platsen som lockar besökare och skapar en stimulerande och upplevelserik miljö för olika sorters besökare.

”Vi är givetvis jätteglada att Varberg ser att just vårt förslag har alla de kvaliteter som krävs för att vara den framtida symbol för Getteröns naturreservat”, säger Ulla Antonsson, en av arkitekterna i tävlingsteamet från White.

 

”Med tanke på de ekologiska utmaningar som vårt samhälle står inför, är vi extra stolta över att få bidra till utvecklingen där en av 1900-talets deponier omvandlas till en ekologiskt hållbar plats med ett byggnadsverk som sätter människan i direkt kontakt med naturen”, fortsätter arkitekt Mattias Lind.

I tornets exponerade konstruktion möts form och teknik på samma självklara vis som vi ofta ser i naturens fascinerande formvärld.” fortsätter Lukas Nordström, också arkitekt i Whites team.

Juryn är enig om att Whites förslag utmärker sig genom sin form som väcker tankar och frågor hos betraktaren, “Förslagets stora kvalitet är dess enkla och spännande form vilket ger utsiktstornet möjlighet att bli ett mycket tydligt landmärke. Formen stimulerar till funderingar – hur kan något rakt faktiskt upplevas som böjt?”.

English
Svenska