White tilldelas Glaspriset för Regionens hus

27 Augusti, 2020

Det står nu klart att nya Regionens hus i Göteborg vinner Glaspriset 2020. Byggnaden, som formgivits av White Arkitekter på uppdrag av Västfastigheter, beskrivs som ett mycket imponerande projekt som utvecklar den samtida glasarkitekturen på ett innovativt och självständigt sätt.

Regionens hus är Västra Götalandsregionens nya högkvarter och mittpunkten i Göteborgs största stadsomvandling i modern tid. Med dess 15 våningar och blanka expressiva glasfasader har den magnifika byggnaden gett staden ett nytt landmärke som gör intryck utan att bli för luxuös.

quote
Det är oerhört hedrande att få ta emot Glaspriset. Glas är ett material som man måste begripa och lära känna för att genom gestaltning kunna hantera de klimat- och energimässiga utmaningar vi står inför.
Mattias Lind, ansvarig arkitekt på White

– När man integrerar arbetsmiljö och upplevelse med energi och klimat är en detaljerad kunskap om material en nödvändig förutsättning. Att få detta erkännande från materialbranschen är ett kvitto på att vi ligger i framkant, säger Mattias Lind.

 

Höghuset är tonat från mörkgrönt i botten till skinande vitt i toppen. Det unika mönstret på glaset är skapat med ett screentryck i tre lager – ett hantverk med materialmässiga begränsningar, men som får ny prestanda med hjälp av nya digitala verktyg.

Tillsammans med Västfastigheter har White skapat en modern och transparent byggnad som är tillgänglig för alla och som speglar regionens värderingar. Huset är certifierat med Miljöbyggnad Guld, vilket innebär låg energiförbrukning och sund innemiljö.

 

– Vi på Västfastigheter är väldigt stolta över att få ta emot prestigefyllda Glaspriset för vår byggnad Regionens hus i Göteborg, säger Henrik Erdalen, projektledare för Nya Regionens hus på Västfastigheter.

quote
Det har varit ett roligt och omfattande projekt, där vi i samverkan med flera aktörer arbetat dedikerat för att utveckla hållbara och moderna kontors- och konferenslokaler för regionens medarbetare.
Henrik Erdalen, projektledare på Västfastigheter

Detta är andra gången som White utses som vinnare av Glaspriset. Senast var 2016, då Johanneberg Science Park prisades för att vara ”en fantastisk glasbyggnad som med stor precision och konstnärlighet utnyttjar glasets tekniska, funktionella och estetiska egenskaper”. Även i det projektet var Mattias Lind ansvarig arkitekt. Glaspriset delas ut vartannat år av Glasbranschföreningen som utser Sveriges bästa glasbyggnadsprojekt. Projekten bedöms utifrån arkitektur, funktion och innovation. I år delas priset ut för tionde gången.

 

Juryns motivering: 

Bergslagbanans gamla stationshus strax norr om Göteborgs centralstation har renoverats och tillsammans med ett magnifikt tillägg, omvandlats till nya lokaler för Västra Götalandsregionens administration. Genom den gamla stationsbyggnadens huvudentré leds besökare via små länkbyggnader av glas och spegelglas (klädda med ett solskyddande kopparfärgat metallskikt), till tre nya kontorskroppar också helt i glas, varav den västra reser sig femton våningar över spårområdet och bildar ett nytt landmärke. De nya kontorslokalerna har extremt låg energianvändning. De helglasade fasaderna har täta horisontella fönsterband med solskyddsglas.

 

Mellan de horisontella fönsterbanden löper täta glasband med screentryck i ett pixelmönster i tre lager; pärlemor för skimmer; vitt som bakgrund och ljusreflektor; mörkgrönt för kulör och toning. Varje glasband har en egen täthetsgradering på vägen upp mot den vita överdelen. Den gröna kulören är fint avstämd mot stationsbyggnadens koppartak. Och de små länkbyggnaderna ger associationer till järnvägsvagnar. Sammantaget ett mycket imponerande projekt som utvecklar den samtida glasarkitekturen på ett innovativt och självständigt sätt.

Kontaktperson

Mattias Lind

Mattias Lind

Architect

Göteborg

mattias.lind@white.se

+46 31 60 86 51

English
Svenska