Väven

Väven

Med stadens bästa läge intill Umeälven är Väven en helt ny gränsöverskridande kulturarena. Tillsammans med Snøhetta har vi skapat ett helt nytt kvarter i hjärtat av Umeå som fylls med upplevelser, kultur, kunskap, hotell, mat och konferens i innovativa samarbeten.

Staden mellan broarna

Väven ingår i stadsutvecklingsprojektet Staden mellan broarna som förstärker det kulturella stråket mellan Konstnärligt campus med bland annat Arkitekthögskolan och Bildmuseet och Broparken. Byggnaden omges av kajområdet, älvrummet och Rådhusparken i hjärtat av Umeå. Byggnaden har flera publika entréer och terrasser som bildar nya stadsrum mot älven.

Kund: Umeå Municipality, Balticgruppen AB
Plats: Umeå, Sweden
Status: Färdigställt 2014
Area: 25 000 kvm
Kostnad: 700 M SEK
Utmärkelser: Kasper Salin-priset 2014
Hållbarhetscertifiering: Miljöbyggnad Silver
Foto: Åke E:son Lindman

Film: Mattias Andersson

Väven är formad de som bor i Umeå. De ville inte bara konsumera kultur - de ville vara med och skapa den också.

En byggnad som talar med sina grannar
Kopplingen mellan gammalt och nytt är en påtaglig del i upplevelsen av Väven, som fysiskt består av en s-formad huskropp i fyra våningar framför det 13 våningar höga nya hotellet U&Me som reser sig över staden. Väven ligger som en stilmässig nykomling inslingrad bland befintliga byggnader, t.ex. Stora Hotellet från 1895 som integreras i Väven med en attraktiv ljusgård som överbryggar epokerna.

Från de översta våningarna på hotelldelen syns tydligt hur varje plan har sin egen form. Väven har ingen baksida. Öppenhet och utsikt bejakas med öppna siktlinjer i alla väderstreck. Väven ska vara ”söm- och sömnlös” och tillgängligt för alla. Terrasser mot älven bildar nya stadsrum som står öppna för allmänheten dygnet runt.

 

Björkarnas stad

Björken – stadens signaturträd – är det återkommande temat i Väven. Den formmässiga inspirationen är bilden av en itusågad björkstam där de olika bitarna förskjutits och skapar självständiga storheter. Fasaden tolkar björkens bark med dess karakteristiska grafiska detaljer, och är utförd som ett böljande element i glas med vågformig fönstersättning. Totalt mer än 1 500 individuella säkerhetsglas laminerade med en speciell film som ger en gnistrande snövit kulör.

Invändigt återkommer trädreferensen i form av genomgående trägolv och ribbat träundertak. White har även svarat för den lösa inredningen, vars färgskala är hämtad från björklövets alla kulörer – från den skira lövsprickningen till vinterns frostbett.

Stora ytor om möblerats sparsamt och lekfullt, där så få material som möjligt använts. Trä i golv och tak och pelare av rå betong.

Kontakt & Team

Maria Olsson

Maria Olsson

Arkitekt

+46 702 05 69 57

Lennart Sjögren

Åsa Haremst

Marianne Rutberg

Agne Revellé

Mirja Westling

August Edwards

Marie-France Stendahl

Malin Ericson

Maeva Chardon

Albin Holmgren

Jonas Westman

Anna-Carin Dahlberg

Katarina Rasmusson

Johanna Larsson

Anna von Gegerfelt

Pernilla Engberg

Mats Holmberg

Katharina Björlin Wiklund

Jan Anundi

Gunnar Stomrud

Nilda Pulga

Dela gärna!

Relaterade projekt

Alla projekt

Laddar...