The Royal Pavilion Southend

Sedan 1835 har Southend Pier varit stadens stolthet som lockat besökare från hela landet. Med åren har badortens strandpromenad gradvis förfallit. 2009 anordnades en internationell arkitekttävling för att blåsa nytt liv i piren. Idag är det ett koldioxidneutralt socialt område som återupplivat turismen.

Sculpted by Wind and Wave

I tävlingsbidraget ”Sculpted by Wind and Wave” föreslogs en levande urban genomfartsgata. Den offentliga strandpromenaden börjar som en förlängning av stadens huvudgata och kulminerar vid piren med The Royal Pavilion – ett kultur- och besökscentrum, som enbart drivs med förnybar energi, vindkraft och värmepumpar på havsvatten.

En modern attraktion med exceptionella miljöreferenser som ökat antalet besökare och förnyat en känsla av medborgerlig stolthet.

Kund: Southend-on-Sea Borough Council
Plats: Southend-on-Sea, UK
Status: Färdigställt 2012
Area: 1 100 kvm (byggnad), 3 000 kvm (landskap)
Priser: 
RIBA East Regional Award 2013, Surface Design Award 2013
Bild: Luke Hayes

Teater med utsikt

Kulturcentret, teatern och restaurangen har utformats för att ge skydd mot vinden och för att kunna erbjuda bästa möjliga utsikt. Byggnadens stomme har lånat sin form från vågorna så den förankras i kustlandskapet. Den kustnära miljön är en utmaning för de flesta traditionella byggmaterial, särskilt på lång sikt. Trä, stål och glas har valts ut för att stå emot det tuffa klimatet och eliminera underhållsbehoven.

 

 

quote
”Här finns något för alla. Det är inte bara en byggnad, utan flera, där olika saker kan pågå för att locka till sig människor med olika smak.”
Peggy Dewitt, museichef Southend Pier Museum

The Royal Pavilion erbjuder ett späckat schema året runt med utställningar, filmvisningar allehanda föreställningar och evenemang. Ovanpå centrets restaurang huserar en konstnärsateljé men juvelen i kronan är paviljongens utomhusteater med 500 sittplatser. Från alla delar erbjuds en dramatisk utsikt över havet.

 

Arbetet med designen och leveransen av projektet har skett i samarbete med det Londonbaserade kontoret Sprunt.

Samtidigt som den Kungliga paviljongen avviker radikalt från den traditionella arkitekturen i Southend, passar den in i pirens djärva historia. Kungliga paviljongen harmoniserar med den vindpinade platsen och är återigen en knutpunkt för stadens kulturliv.

Contact & Team

Niels de Bruin

Niels de Bruin

Tävlings och Utvecklingsansvarig

Landskapsarkitekt

Malmö

[email protected]

+46 40 660 93 12

Niels de Bruin
Sam Keshavarz
Katarina Hennig
English
Svenska