Tele2 Arena

Tele2 Arena

Tele2 Arena i Stockholm är en av världens mest avancerade arenor men både gestaltningen och konstruktionen präglas av enkelhet och öppenhet. Hit är alla välkomna för möten och upplevelser i världsklass.

En arena i världsklass

Tele2 Arena invigdes 2013 efter ett decenniums arbete och spelar en viktig roll i stadsutvecklingen av Johanneshov i södra Stockholm. Den största utmaningen i projektet var storleken på tomten, här skulle en stark och självklar helhet skapas på en väldigt begränsad yta. Lösningen blev att göra arenan som minst i botten för att sen bli större högre upp. Detta gör mötet med omgivningen extra dramatisk – arenan verkar hänga ut över sitt närområde.

Målet var att arenan skulle få en arkitektoniskt unik form med skandinaviskt signalement. Den skulle även vara anpassad till omgivningen och bidra till stadsutvecklingen, samt vara öppen och tillgänglig för alla.

Kund: Stockholm Globe Arenas (SGA)
Plats: Stockholm
Status: Färdigställd 2013
Kapacitet: 45,000 – konsert, 30,000 – sportevent
Utmärkelser: Årets Arena 2014
Hållbarhetscertifieringar: Miljöbyggnad Guld
Bild: White Arkitekter, Åke E:son Lindman,Thomas Zaar

Visionen var att skapa en modern och hållbar arena för alla. Det är därför en av världens mest tillgängliga arenor.
I det här projektet har visionen handlat om nordiskt ljus, transparens och demokrati. Dessa skandinaviska värden inom design har varit drivkraften.
Monica von Schmalensee, arkitekt

Det skandinaviska konceptet för Tele2 Arena spänner över såväl design som sociala dimensioner. Byggnaden är transparent och tydlig medan balansgången mellan det fint arbetade och det obearbetat råa skapar spänning och kontrast. Såväl gestaltning som konstruktion präglas av enkelhet och öppenhet. Ett kvalificerat pussel har lagts för att optimera siktvinklarna och besökarnas upplevelse. Tele2 Arena har 30 000 sittplatser och ytterligare cirka 2 000 ståplatser för allsvensk fotboll. På konserter ryms över 40 000 gäster.

Jag tycker att arenans essens ligger i insidan; dess massiva inre rum som fylls av människor och känslor. På sätt och vis är det så mycket mer än bara ett utrymme.
Fredrik Källström, ansvarig arkitekt

Naturligt ljus strömmar in

Fasaden är utformad som en flätad korg i metall, som sveper in hela arenan. Det raffinerade lamellskalet speglar ljusets alla skiftningar. För att möjliggöra in- och utblickar är fasaden perforerad, vilket också gör att den uppfattas som lätt, nästan tyglik. Fasaden öppnar för visuella upplevelser i bägge riktningarna – utifrån betraktas arenan som en lockande lykta full av spänning och skratt, inifrån upplever man den omgivande staden ur ett upphöjt perspektiv med utblickar i alla väderstreck.

 

 

Den transparenta fasaden gör foajén ljus och öppen, med stora mängder naturligt ljus som strömmar in. Samtidigt kan den kvällstid skapa stämning och och tematisera pågående evenemang. Fasaden består av 20 000 kvadratmeter perforerad plåt med cirka en meters distans till det bakomliggande glaset. Materialen är ljusa, robusta, naturliga och nordiska.

 

 

Ett möte mellan ute och inne 

Det skjutbara taket ger byggnaden en flexibilitet som innebär att den blir en hybrid mellan utomhusstadion och inomhusarena. Här kan en fotbollsmatch pågå i regn medan åskådarna skyddas från väder och vind i sina bekväma stolar. Att stänga taket tar cirka 20 minuter.

Arenan är också konstruerad för att snabbt kunna ställas om för olika evenemangs specifika behov – till exempel från konsert med sittande parkett till konståkning på is, eller från en fotbollsmatch under bar himmel till konferensmiddag med tusentals gäster. Alla stolar är utbytbara med några enkla grepp. Arenans stora restaurang har direkt utsikt och tillgänglighet till arenan. Det finns också ett antal barer, loger och lounger.

 

En annan viktig faktor är att stora mängder människor ska kunna ta sig in och ut i arenan utan trängsel och problem. Generösa ytor och genomtänkta trapphus gör att det känns lätt att röra sig i byggnaden. Arenans upplägg och möjlighet till utsikt underlättar orienteringen.

Högt ställda miljökrav

En målsättning är att många besökare ska välja att gå eller cykla till Tele2 Arena. Gångförbindelser till närbelägna tunnelbanestationer förbättrades i och med projektet och cirka 1 000 nya cykelparkeringsplatser tillkommer i området. Tele2 Arena är en utpräglad miljöbyggnad med högt ställda mål vad gäller certifiering enligt branschens klassningssystem. För att kartlägga arenans inverkan på miljön har en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) genomförts, där risk och säkerhet, trafik, luftkvalitet och buller studerats. Tele2 Arena har som första arena miljöklassas enligt Miljöbyggnad Guld.

Kontakt & Team

Fredrik Källström

Fredrik Källström

Director of the Stuttgart studio, Architect

+46 706 35 36 90

Jesper Källgren

Magnus Croon

Raimo Joss

Monica von Schmalensee

Mats Anslöv

Elin Hammarsten

Björn Norén

Joacim Wahlström

Dirk Noack

Bengt Mührer

Jens Hansson

Björn Tegnell

Thomas Rudin

Eva Fabricius

Magdalena Franciskovic

Sofia Waernulf

Erik Eriksson

Robert Niziolek

Anders Bobert

Rosmari Johansson

Hampus Trotzig

Martin Edfelt

Nadja Odenhage

Lejla Cengic

Dela gärna!

Relaterade projekt

Alla projekt

Laddar...