Nodi, Nya Hovås

Längs Hovås allé, mitt i en av Göteborgs nyaste stadsdelar, tronar den spektakulära träbyggnaden Nodi. Namnet betyder nav och det är just vad Nodi blir, en mittpunkt i stadsdelen Nya Hovås och ett av de arkitektoniska landmärken som välkomnar besökare till området. Nodi har fem spektakulära våningar som växer i storlek för varje våningsplan, med äkta träkänsla inifrån och ut.

I början av 2019 fick vi i uppdrag av Next Step Group att rita ett av Nya Hovås landmärken. Fyra våningar av kontorsyta, ovanpå ett entréplan för butiker och stadsliv. Den planerade utvecklingen kring väg 158 gör Nodi till navet i området, med en blandstad av bostäder, butiker och restauranger omkring sig. Den djärva gestaltningen har spelat en betydande roll för uthyrningsgraden för beställaren.

Arkitekturen är utformad för att skapa ett inbjudande och trivsamt inomhusklimat med lågt klimatavtryck.

Kund: Next Step Group
Plats: Nya Hovås, Göteborg
Storlek/yta: BTA 4660kvm, BTA ovan mark 4200kvm, LOA totalt 3680 kvm.
Innehåll: Kontor, butiker i entréplan, gemensamt pentry med tillhörande takterrass
Entreprenadform: Totalentreprenad
Projekt start/slut: 2019-2021
Status: Färdigställt 2021
Foto: Åke Eson Lindman

 

Nodi andas trä och glas

Den som närmar sig Nodi från gatan lockas att kika in genom de stora glaspartierna som omger entréplanet. Den invändigt synliga stommen samt fasaden i linaxbehandlat limträ och panel sätter sin varma prägel och ger träkänsla genomgående i hela huset. Tack vare de djupa sittnischerna i trä längs med hela fasadens insida, synliga träbalkar i taket och träpaneler på väggarna, är den naturliga träkänslan alltid närvarande.

 

De fem våningsplanen kragar ut och blir större för varje våning, särskilt mot söder och väster. På så sätt bidrar husets gestaltning till ett bättre inomhusklimat och skyddar mot solens gassande strålar utan att stänga ute ljuset. Lamellerna tillsammans med de stora glaspartierna på entréplan ger insyn till den invändiga rymden och ger ett inbjudande blickfång för förbipasserande. I gatuplan finns lokaler för butiker som blir en naturlig del av det populära stråket Hovås Allé. Och allra högst upp, med utsikt över Nya Hovås och dess omgivning, kan alla husets hyresgäster ta del av den grönskande takterrassen och ett rymligt gemensamt pentry.

quote
Tack vare det täta, ambitiösa och öppna samarbetet mellan samtliga parter, har vi kunnat utveckla ett banbrytande projekt som resulterat i Göteborgs, och även ett av Sveriges, första kontorshus i trä.
Joakim Hansson, ansvarig arkitekt

Ett naturligt bygge på flera sätt

Traditionen att bygga i trä upplever just nu en renässans, och med nya anpassade regler, forskning och erfarenhet är det möjligt att skapa moderna byggnader i trä som möter dagens behov. Träets fördelar är inte bara ett lågt klimatavtryck, det är i högsta grad ett estetiskt val. I Nodis fall har vi valt att exponera så mycket av trästommen som möjligt för att synliggöra träets enkla men uttrycksfulla estetik. Trä bidrar till en trivsam inomhusmiljö, samt jämnare luftfuktighet och temperatur.

quote
Vi har haft en hög ambitionsnivå med hela projektet och tillsammans med White har vi lyckats skapa de kvaliteter som vi såg framför oss. Att dessa värden uppskattas hos våra hyresgäster är tydligt och uthyrningen gick väldigt fort, mycket tack vare arkitekturen.
Oskar Lindström, projektledare Next Step Group och ansvarig för Nodi

Kontakt & team

Joakim Hansson

Joakim Hansson

Göteborg

joakim.hansson@white.se

+46 31 60 87 93

Joakim Hansson ansvarig arkitekt
Maria Flårback handläggande arkitekt
Hans Pålsson handläggande ingenjör
Daniel Hasselvind ingenjör samt ansvarig BIM
Linda Ekman landskapsarkitekt
Jonathan Anderson landskapsarkitekt
Mikaela Åström Forsgren ljusdesigner
Malin Forsberg tillgänglighetssakkunnig
Magnus Bunner arkitekt
English
Svenska