Naturum Vattenriket

Ett förorenat och otillgängligt område vid Helge å i östra Skåne har förvandlats till ett besökscenter som lockar 80 000 besökare om året. Till Naturum Vattenriket kommer man för ett varierande landskap, rikt fågelliv och sköna naturupplevelser.

Tar staden rakt ut i våtmarkerna

Naturum Vattenriket är besökscentret mitt i ett UNESCO-biosfärreservat, som främjar samspelet mellan natur och människa. Platsen ligger så nära Kristianstad att det går att se besökscentrets byggnad från stadens citykärna. Kommunens fullmäktigeförsamling utlyste en arkitekttävling om ett nytt besökscentrum på den då ogästvänliga platsen. Det segrande förslaget uppmuntrade besökare att promenera, från staden till våtmarkerna, för att utforska landskapet ur olika vertikala perspektiv.

 

Naturum Vattenriket består av ett galleri, restauranger, utbildning- och konferensrum. Under tävlingen gav begreppet ”ett hålrum i marken, omgivet av vegetation” upphov till arbetstiteln Rede i vassen. Då våtmarkerna är hem för en mängd vilda fåglar, har byggnaden utformats för att fungera som en skiljevägg mellan besökare och vildfåglarnas livsmiljö vid sjön. Här kan besökarna njuta av våtmarkens vilda skönhet.

Våtmarkerna är hem för en mängd vilda fåglar. Därför har byggnaden utformats för att fungera som en skiljevägg mellan besökare och fåglarnas livsmiljö vid sjön.

Kund: Kristianstad kommun
Plats: Kristianstad
Status: Färdigställt 2011
Area:
ca 1 000 kvadratmeter
Bild: White View, Åke E:son Lindman & Patrik Olofsson

En reträtt i vassen

Två gångbanor leder besökarna ut i våtmarkerna. Vid punkten där de möts går den västra promenaden uppåt och utökas med vertikala ribbor som, likt skyddande sköldar av vass, utgör centrets huvudbyggnad. Byggnaden är placerad fyra meter över marken för att säkerställa att det inte finns någon risk för översvämning från Helge å. Från den här höjden njuter besökarna av utsikten över vattenfåglar och vilda djur.

quote
Det skyddade, multifunktionella ’fågelboet’ erbjuder generösa ytor för att samlas utomhus i en miljö som inte stör fågellivet. Det skapar en god möjlighet att komma i kontakt med vattnet och fungerar som en viktig länk mellan byggnad och bro.
Tävlingsjuryn, Kristianstad kommun

The eastern walk is lower and gently swings out to form a recessed area next to the visitor centre – like a bird’s nest; a retreat among the reeds. This protected area allows visitors a closer look at the water, native plants, and wildlife.

Skyddad av naturen

Att komma in i Naturum Vattenriket medför ett dramatiskt förändrat perspektiv av omgivningen. Besökarna hälsas välkomna av ett rymligt galleri som breder ut sig med en öppen vy över sjön. Inomhus blir utomhus, då den glasade rundningen av den södra fasaden ger en panoramavy över landskapet. Besökarna kan se sjön var de än befinner sig i byggnaden.

På översta våningen i Naturum Vattenriket finns en restaurang och en takterrass; den perfekta utsiktsplatsen för att uppleva landskapet ovanifrån.

En blandning av naturliga och vitlaserade fururibbor med olika bredd och längd gestaltar omgivningen och möblemanget – ett böljande miniatyrlandskap. Ribborna återkommer i hela interiören, från takplåten till väggpartitionerna, medan stommen i kerto ger en strukturell och estetisk stabilitet.

Det dominerande materialet är trä, rakt igenom. Limträet framhävs av naturligt oxiderad aluminium och färgtonade fibercementskivor. Värmebehandlade furufasader och linfröoljade ytor och gångbroar säkerställer materialens beständighet utomhus. Efter hand kommer träet att åldras i silvergrått och återspeglas i sjön och himlen.

Contact & Team

Martin Sundberg

Martin Sundberg

Kontorschef

Arkitekt

Malmö

[email protected]

+46 40 660 93 18

Fredrik Pettersson Lead Architect
Per Berg
Ulrika Connheim
Per-Anders Andersson
Martin Sundberg
Jakob Ek
Anders Danielsson
Johan Larsson
English
Svenska