Naturum Vänerskärgården

I Vänerns kustband precis intill det storslagna Läckö Slott ligger ett naturum tillägnat Kronprinsessan Victoria. Byggnaden är inspirerad av barockens formspråk och Vänernaturens egen skira vass och råa drivved.

Modernt formspråk

Naturen och barocken är utgångspunkter för gestaltningen. Skärgårdens vegetation speglas i träfasadens brokiga ribbverk och barockinfluenserna från Läckö slott antyds lekfullt. Resultatet har blivit en byggnad som smälter väl in mellan skog och vassbälten i den känsliga miljön vid Läckö slott.

Naturum Vänerskärgården-Victoriahuset byggs och drivs med minsta möjliga påverkan på naturen.

Kund: Statens Fastighetsverk
Plats: Lidköping
Status: Färdigställt 2013
Area: 1200 kvm
Kostnad: ca 43 miljoner
Foto: Åke E:son Lindman

Den uppbrutna fasaden ger rika utblickar över Vänerlandskapet. All verksamhet samlas kring byggnadens mittpunkt. Här möts besökare och personal vid informationsdisken och här är också den öppna spisen placerad för att ge trivsel och behaglig värme. Byggnaden kan snabbt anpassas till olika behov, utställningsdelen kan växa in i restaurangen och tvärtom för att ta vara på olika årstiders behov.

quote
“Playful, teasing and poetic”
Swedish National Property Board (SFV)

White har genom åren vunnit flera av Naturvårdsverkets arkitekttävlingar om naturum till nationalparker, naturreservat, biosfärsområden och världsarv i Sverige. Beställaren, i detta fall Statens Fastighetsverk, efterfrågade ett naturum med utställningsdel för att visa upp Djurö nationalpark och Vänerskärgårdens intressanta kustnatur, men också en ny restaurang som ersättning för den nuvarande på Läckö slott, samt en serie övernattningsrum.

 

Uppdraget är ett resultat av en arkitekttävling och invigdes den 2 maj 2013 av Kronprincessparet.

Contact & Team

Mattias Lind

Mattias Lind

Göteborg

mattias.lind@white.se

+46 31 60 86 51

Ulla Antonsson
Anna Graaf
Andreas Laessker
Agne Revellé
Pär Andréasson
Anders Åkeflo
Moa Wendt
English
Svenska