Kastrup Havsbad

Kastrup Havsbad är en av många arkitektoniska pärlor i Öresundsregionen. Med Havsbadet har vi förvandlat en tidigare förbisedd strandremsa till en av Danmarks mest förtrollande och populära plats för både besökare och lokalbefolkning. Ett tillgängligt utomhusbad utformat för att hålla i generationer.

Formen i fokus

Kastrup Havsbad, även kallad “Snigeln” i folkmun, består av ett inramat poolområde, en ny sandstrand och en angränsande servicebyggnad med toaletter och tillgänglighetsanpassade omklädningsrum. Från strandkanten sträcker sig en träpir som leder besökaren ut till havsbadet. Gradvis lyfter piren från vattenytan och slutar med en snäckformation och en plattform som inbjuder till dyk eller hopp ned i havet. Den cirkelformade designen skyddar från vind samtidigt som den behåller och tar vara på solens värme och ljus. Längs piren löper en träbänk, vilket skapar extra plats för vila och rekreation.

En levande skulptur och förtrollande plats för avkoppling.

Kund: Tårnby Municipality
Plats: København, Denmark
Status: Completed 2005
Area: 1,100 sqm, landscape 3,000 sqm
Priser: Honourable mention at the Architectural Review Award for Emerging Architecture 2006. Nominated for The Mies van der Rohe Award 2007. Bronze medal, Best sport and leisure building, Olympic Committee, 2009.
Bild: Åke E:son Lindman, Mats Ek

quote
En arkitektonisk pärla och en magisk plats.
VisitDenmark

Inkludering har varit en viktig del i konceptet. Den originella utformningen av havsbadet inspirerar till såväl rofyllda kvällsdopp som motion och lek, oavsett ålder eller fysisk rörlighet. Ramper och andra specialfunktioner gör badet tillgängligt för att alla besökare, även de med nedsatt rörlighet. Havsbadet med dess trädäck på 870 kvadratmeter är gratis för allmänheten och öppet året runt.

För besökare med nedsatt rörlighet finns rullstolar som kan användas i saltvatten tillgängliga. Rullstolarna kan rullas ut på piren och ned för en ramp till strandkanten där de förankras under tiden som besökaren tar sig ett dopp.

Designad för bad och rekreation i ett långsiktigt perspektiv

Kastrup Havsbads dynamiska snäckform är ett synligt landmärke från stranden, havet och från ovan. Havsbadets silhuett förändras ständigt beroende på var besökaren befinner sig. Formen knyter an till en amfiteater; härifrån kan du se och bli sedd. Byggnaden är konstruerad av azobé, ett afrikanskt träslag som valts för sin hållbarhet och sina estetiska egenskaper. Azobé har lika lång livslängd som stål och är motståndskraftigt mot röta och skeppsmask vilket innebär att Kastrup Havsbad kommer kunna användas och besökas av flera generationer framöver.

Nattetid, och under den långa, mörka vintersäsongen, framhävs den skulpturala designen av dramatisk belysning som både förhöjer besökarens estetiska upplevelse och tillför en säkerhetsaspekt. Uppåtriktade strålkastare som reflekteras från innerväggarna lyser upp havsbadet, och gör att bassängen badar i ett varmt vitt ljus. Den varma ljuskällan står i kontrast till den blå, elektriska belysningen bakom den öppna trappan och dykplattformen. Längs piren lyser dubbla linjer med LED strålkastare för att förenkla navigering i mörker.

Contact & Team

Martin Sundberg

Martin Sundberg

Kontorschef

Arkitekt

Malmö

[email protected]

+46 40 660 93 18

Fredrik Pettersson Lead Architect
Göran Wihl
Rasmus Skaarup
Pernille Vermund
Henrik Haremst
Johnny Gere
English
Svenska