Frodeparken

Mitt emellan Uppsala Resecentrum och den frodiga Frodeparken, i ett av stadens mest attraktiva lägen, har White ritat ett bostadshus som med sin fasad av integrerade solceller är en energimässig milstolpe.

Kv. Frodeparken är den avslutande byggstenen i det omfattande arbete som White genomfört i området kring Uppsala Resecentrum sedan 2002, från stadsnivå ner till detaljnivå.

 

2006 vann White uppdraget att för Uppsala kommun skapa ett bostadshus som kombinerar energiprofil med särpräglad arkitektur och bidrar till att forma den nya bilden av Uppsala som rikets fjärde storstad.

Hela husets fasad består av integrerade solceller, vilket gör den till Nordens största solcellsfasad på ett bostadshus. Fasaden signalerar också Uppsalas position som utbildnings- och forskningsstad, där landets främsta solcellsforskning bedrivs.

Kund: Uppsalahem/Uppsala kommun
Plats: Uppsala
Status: Färdigställt 2013
Foto: Anders Bobert

Byggnaden uttrycker rörelse och står för en arkitek- tur där vår samtid gör ett tydligt avtryck. Alla som anländer till Uppsala söderifrån med tåg kan se det bågformade huset som bildar en 90 meter lång välvd skärm mot järnvägen och stationsområdet.

 

Huset har en urban sida mot Stationsgatan och en grön parksida mot den lummiga Frodeparken. Entrévåningen har en glasad fasad och kommer att rymma butiker samt en förskola med fyra avdelningar.

 

quote
Med kraftfull arkitektur och smarta energisystem är kvarteret Frodeparken en skimrande representant för kunskapsstaden Uppsala.
Mats Egelius, ansvarig arkitekt

Det finns 70 lägenheter, från ett till fem rum och kök. Flertalet lägenheter är genomgående med vardagsrum och kök i söderläge mot gatan och en tyst sida med sovrum och balkonger mot parken. Högst upp på taket, som en lysande lykta, finns en gemensamhetslokal för de boende.

 

Totalt består fasaden av 1 800 solcellspaneler som producerar 70,0000 kWh om året. Det räcker för att täcka husets behov av fastighetsel för hissar, belysning och ventilation. Solceller är ett material som återbetalar sig självt, och deras långa livslängd gör att de kan räknas hem ekonomiskt

Kontakt & team

Mats Egelius Ansvarig arkitekt
Charlotta Wallander
Gustav Jarlöv
Mattias Nordström
Jens Modin
English
Svenska