Johanneberg Science Park

Johanneberg Science Park forges a monumental gateway between Göteborg’s Chalmers University of Technology campus and an emerging neighbourhood to the south. Two unified buildings form a meeting point for the private and public sector; a place to foster innovation in an award-winning environment with phenomenal environmental credentials.

Fostering collaborative innovation

The landmark building at Johanneberg Science Park is a research, teaching, and business facility and a workplace for 400 people that marked the start of a major area transformation. A dramatic glazed bronze volume connects to a carbon black counterpart through a glass bridge, symbolising the partnership between academia and society. Inside, a sequence of free-flowing spaces creates an environment that fosters creative idea generation and knowledge exchange by bringing people closer together. The ground floor restaurant, café and exhibition spaces is open to building tenants and students, as well as the wider community.

Bridging the gap between academia, business and society

Clients: Chalmersfastigheter, Akademiska hus, Johanneberg Science Park
Location: Göteborg, Sweden
Status: Completed 2015
Area: 8,200 sqm
Cost: 200 million SEK
Environmental certifications:
Miljöbyggnad Guld
Visuals: Åke E:son Lindman, White Arkitekter

 

quote
Johanneberg Science Park is a training camp where you practice building better knowledge, better business and creating a better society. Through mixing private sector with academia, we can create a better symbiosis between research and skills supply.
Mats Bergh, CEO, Johanneberg Science Park

A key part of the program was to successfully combine public spaces, such as the café and restaurant, with the need for more private research and development areas on the upper floors. The integration of the building into the wider context of the university campus was achieved by bridging the building volumes form over the main pedestrian route from the campus to the sports ground. Entrances from this main pedestrian route open up the publicly accessible ground floor the building, which hosts lectures and exhibitions from all of Chalmers’ faculties. Inside golden hues dominate in the furniture and materials specification to echo the building’s exterior. A focal point of the interior is a free-standing metal staircase to encourage chance encounters between tenants.

 

Raw concrete surfaces, traces of earthworks, chalk, fingerprints, scuff marks and knocks received during the construction process – typically concealed – are left exposed.

quote
The glass is a material with amazing qualities and almost eternal durability. With skillful 3D design and building technology, one can almost accomplish anything with the help of glass. Johanneberg Science Park shows how modern glass management is a craft for our time.
Awards panel, 2016 Glaspriset

The gold standard

A system of 40 boreholes placed 250-300 meters directly into the bedrock below the buildings form the basis of an innovative underground heat transfer system. Combined with a highly efficient envelope, energy requirements are reduced to an outstandingly low 30 kwh/m²/annum from the grid. The scheme was awarded the Miljöbyggnad Guld standard.

Daylight in workspaces are important for productivity and wellbeing; the form and façade optimise daylight penetration, while stripes of tinted precision engineered structural glazing minimise solar gain and provide shade. Sedum roofs located on various levels delay rainwater run-off, while planted landscaping offers places to reflect and recharge. To provide employees with the choice of a healthy commute to work, electric bikes are available for rent; their batteries charged by the power generated from rooftop solar cells.

Contact & Team

Mattias Lind

Mattias Lind

Architect

Göteborg

[email protected]

+46 31 60 86 51

Johan Lundin
Lars Zackrisson
Karin Hedén
Mathias Nilsson
Joel Hördin
Egil Blom
Erik Nygren
Maria Glädt
Viktor Göthe
Karin Lundin
Mattias Lind
English
Svenska