Haus Hynsperg, Liederbach

Haus Hynsperg, Liederbach

The Cronstett-und Hynspergische evangelische Stiftung (Cronstetten and Hynsperg evangelical Foundation) is planning to erect a modern residential timber building in Liederbach on the outskirts of Frankfurt. The building will contain 42 units and a ground floor offering shared functions for the inhabitants. Haus Hynsperg will reconnect the village with Oberliederbacher Park offering a new view from the old village center onto the beautiful park and its large old trees. Inauguration is scheduled for early 2025.

Facts
Client: Cronstetten and Hynsperg Evangelical Foundation
Location: Liederbach, Germany
Architect phases LP1-8: White Arkitekter
Cost planning & Construction management: Wenzel+Wenzel
Planning phase: 2021-2023
Construction phase (scheduled): 2023-2025
Total gross floor area: 6.212 sqm
Number of apartments: 42 apartments (20% wheelchair accessible)
Car parking: 44 underground parking spaces, including 4 wheelchair parking spaces and up to 20 parking spaces with charging facilities for electric vehicles. 7 parking spaces above ground with one charging facility for electric vehicles.
Bicycle parking: 24 parking spaces in a covered bicycle shed in the garden. 10 parking spaces for visitors by the entrance.
Images: White Arkitekter / Luxigon

A welcoming appearence

The building consists of two separate 5-storey volumes that are connected by a shared foyer pavilion. It contains a mix of 1-, 2- and 3-bedroom apartments varying between 40 and 90 sqm in size. The apartments on the regular floors have a private loggia, while the staggered fourth floor is surrounded by spacious roof terraces, which lets the building’s height relate better to the scale of its surrounding.

The main entrance of the building is located towards Alt Oberliederbacher Straße, facing the old town. A generous canopy marks the entrance for the residents and creates an attractive and welcoming appearance. On the other side, facing the park, there is a private piazza for the residents as well as a garden that contains a pergola so residents can enjoy the view into the park.

 

Strengthen togetherness

The building is designed to promote a physically active and social lifestyle. The foyer that is centered by a large skylight that floods the space with natural light can be used as a meeting point for residents and guests. The ground floor has a range of shared spaces: a reception, a coworking space, a shared kitchen, and an event space for both music performances and yoga classes. The four upper floors hold serviced flats for both the elderly, but also younger people, especially with acquired physical disabilities, as well as single parents with children.

Nature plays a central role in the project. It is present in all 42 apartments as they all have at least one view towards the park and another towards a different direction. While timber is the chosen load bearing structure of the building, wooden surfaces characterize both the building’s inner surfaces and its façade which will be cladded in cedar wood – all in order to harmonize with the park.

High sustainability goals

The project has high sustainability goals, it is being planned as a low-energy building with an energy-efficient mechanical design and is primarily operated using renewable energy like solar heat and photovoltaic cells. The thermal envelope of the building is designed in such a way that the heat losses through it are around 30 % below the building code requirements for new construction. All in all, the requirements for an Efficiency House 55 in the renewable energy class (EH 55 EE) of the Federal Promotion for Efficient Buildings (BEG) are met.

Mobility

The building’s underground car park has an area of over 1000 sqm and consists of 44 parking spaces, including charging stations for up to 20 electric vehicles. Additional 7 guest parking spaces are above ground. The building has a bicycle garage in the garden which offers 24 bicycle racks. Wheelchair users can use a parking facility for exterior wheelchairs right next to the entrance where they can change to an interior wheelchair. The same space also provides for a dog shower when returning from a walk in the dirty fields.

Contact & Team

Max Zinnecker

Managing Architect

Martin Arvidsson

Lead Architect

Sophie Schmitt

Tillman Pospischil

Julia Zürn

Louise Grönberg

Lina Melki

Alexander Kriegelsteiner

Gustav Carlson

Hans Pålsson

Victor Ågren

Björn Vestlund

David Saand

Please share!

Related projects

All Projects

Loading...