Chalmers Department of Architecture and Civil Engineering

Entering the original building, the architects turned left while the engineering students went to the right. Merging the previously separate departments into a new Department of Architecture and Civil Engineering called for a redesign to create modern ways of working. Now, openness and a variety of meeting places encourages interdisciplinary collaboration that will help shape our future cities and societies.

The heart of the building

The central idea has been to create more open spaces for people to meet and make the activity within the facility visible. The architects have focused on the interior; changing the building’s static and closed form has created greater mobility and more modern ways of working.

The aim was to create a unique cluster for studies into the built environment

Client: Akademiska Hus
Location: Göteborg, Sweden
Status: Completed 2017
Environmental certification: Miljöbyggnad Silver
Visuals: Kalle Sanner, Mats Ek

Flooded with daylight
People meet on the street level in the central atrium which is flooded by daylight through a pyramid-shaped glass roof. A central café, a new learning center, drawing-rooms – in the literal sense – are all gathered on the same floor. An improved indoor climate and acoustics make this space the heart of the building. Spaces are intended for a variety of uses and integrated lunch and study places are examples of how to stimulate creativity and enable meetings.

Open and fluid spaces
Formerly a closed space, the library has been relocated into a prime position along the façade, serving as a shop window for education and knowledge to passers-by. Together with the prominent adjacent staircase, named Kunskapstrappan (The Knowledge Staircase), the space has become a multifunctional study hall for presentations, meetings and gatherings, people milling about almost 24/7. 

A pragmatic approach
The materials concept, where all surfaces have multifunctional uses, flowing and working well together, has been flawlessly executed. This pragmatic philosophy is also visible through the choice of one primary material: untreated pine. It withstands rough treatment and the puncture of sharp nails without losing its appeal. The basement, formerly dark and unused, has turned into a light and inviting space through the partial removal of floor joists. With its concrete surfaces, the workshops it houses are dominated by a no-frills character conducive to creativity.

quote
It is an honour to redesign the school where I both studied and worked as a professor. There is a nostalgic attachment to the place, for me and for everyone on the team. The personal experience has helped us all to understand how to accommodate a future way of collaborative studies.
Ulla Antonsson, lead architect

A truly sustainable building
Preserving heritage buildings and making them sustainable brings the best value to our cities. This project has been certified Miljöbyggnad Silver, which has been a major technical challenge. Great design stands the test of time, and while the interior is completely new, the exterior remains an excellent example of Swedish mid-century modern design.

Ulla Antonsson

Ulla Antonsson

Architect

Göteborg

[email protected]

+46 31 60 87 65

Kristina Olsson
Viktor Göthe
Carl Molander
Anders Åkeflo
Agne Revellé
Fredrika Georgsson
English
Svenska