Tiveden National Park

In one of the most inaccessible parts of the Swedish wilderness lies Tiveden National Park. Designing the park’s expansion and three new entrances in a place where barely a foot has tread is a delicate task. Combining a variety of natural habitats, these gateways gently guide visitors into untouched nature, with minimal impact.

A gateway to nature

Tiveden National Park is one of the few remaining forest belts in southern Sweden. Fragmented by open farms and lakes, Tiveden National Park was established with the purpose of preserving the cohesion between the forest, lakes and landscape.

Visitors can immerse themselves in nature and capture more of Tiveden's spectacular terrain.

Client: Swedish Environmental Protection Agency
Location: Tiveden, Sweden
Status: Completed 2017
Visuals: Magnus Wahman

The new main entrance emphasises the characteristic landscape. Visitors leave their car behind in the parking space and head towards the service building to start their exploration on foot. Service and information facilities illustrate the experience to follow. The new entrance increases Tiveden’s accessibility to all; allowing visitors to venture even further into the wild. Platforms and walkways built of untreated wood are a discreet addition that leaves the surroundings intact, while offering views of Tiveden’s spectacular rocky terrain.

Materials are durable, low maintenance and locally sourced

quote
With careful footsteps, we have designed new ways to view nature. We are very pleased that we have managed to get the most out of the setting for visitors, with minimal impact on the surroundings.
Anders Tväråna, Project Architect

All materials are locally sourced, durable and low maintenance. The untreated rough-hewn siding, solid wood planks, concrete and metal grating, age gracefully with the natural surroundings.

Developed specifically for the structures at Tiveden, undulating clapboard siding subtly references the park’s dramatic rock formations. 

Approximately 100,000 people visit Tiveden National Park each year; leaving a minimal impact on nature was crucial. Making a positive contribution, an area that was formerly a car park was integrated back into the natural landscape with the help of a seed bank.

Contact & Team

Martin Ehn Hillberg

Martin Ehn Hillberg

Managing director

Landscape architect

Uppsala

[email protected]

+46 18 18 38 17

Anders Tväråna
Mattias Nordström
Emma Butler
Jakob Lundkvist
Kerstin Lagnefeldt
English
Svenska