KTH Royal Institute of Technology, Södertälje

A wide, sundrenched staircase leads up to the building hosting the Södertälje Science Parks, south of Stockholm. A new extension in timber and glass articulates with the bricks on the older building, which has a very important mission – to foster the collaboration between the municipality, the academic world and the private sector.

Södertälje Science Park is an international workplace and a meeting point for research, innovation and education within the manufacturing industries and sustainable production. This is where KTH Södertälje (Royal Institute of Technology in its Swedish acronym) runs its operations. The extension of the flagship building has allowed for twice as many admissions (1,200 today) and for the return of research positions.

 

Together with KTH, the municipality and the private sector, White Arkitekter delivered a study and vision for the future operations. The client commissioned White to design and project the new facilities for KTH Södertälje. In collaboration with KTH Royal Institute of Technology, Scania, AstraZeneca and the municipality of Södertälje, an interview study was conducted, registering and articulating the answers of students, professors, staff and residents. This proved to be an important tool to identify the expectations and ideas that would form the core of the project.

An open and light building that promotes both spontaneous conversations and formal meetings.

Client: Acturum / KTH Royal Institute of Technology
Location: Södertälje, Sweden
Status: Completed 2018
Area: 5,000 Sqm expansion, 10,000 Sqm converstion
Visuals: Anders Bobert, Emil Fagander

KTH had high ambitions – to become Sweden’s most desired workplace for young innovators as well as a cluster where the private sector, research and education would summon. This required flexible facilities that would serve operations well. Södertälje Science Park and the offices of AstraZeneca are in the direct vicinity, which opened up for the possibility of transforming the area into an open campus that prompts collaboration across organisations, but also serving as an iconic meeting place for the whole city.

The area needed a sharp identity that would add up to the existing brick buildings. The solution was a light and transparent building with free width, generous floor heights and smart technical solutions. The new building hosts seminary rooms and a large auditorium. Sturdy materials with nifty innovative details were also designed.

Contact & Team

Hans Forsmark

Hans Forsmark

Architect

Stockholm

[email protected]

+46 8 402 25 28

English
Svenska