Värmlands museum

Få svenska landskap är så lojala med sin egen kultur som Värmland. Stoltheten manifesteras sedan 1929 med ett eget museum över länets rika historia. I år, nittio år efter den ursprungliga invigningen öppnar museet igen efter en omfattande förvandling där vi har lett arbetet med vitalisera denna folkkära arkitektoniska klenod.

Fler publika ytor

1929 invigdes det 1100 kvadratmeter stora museet vid Klarälvens strand, ritat av Cyrillus Johansson med påtaglig inspiration av österländsk kultur och kinesisk byggnadskonst. 1998 kompletterades museet med en 7000 kvadratmeter stor faluröd tillbyggnad av Carl Nyrén. Museet är en samlingspunkt för kunskap om konst, historia och kulturarv och fler än 240 000 människor besöker museet varje år. Grunden är samlingarna med över 40 000 föremål, men här bedrivs även en rik verksamhet med utställningar, arkeologiska utredningar, målerikonservering och ett science center för unga.

 

Vårt uppdrag omfattade allt från tekniska installationer och logistiska flöden till ombyggnad och skapandet av en helt ny byggnad. Huvudspåret för att öka attraktionskraften var att skapa lokaler som kan ta emot fler besökare och att öppna upp lokalerna med fler publika ytor som skapar inspirerande mötesplatser.

Museet har som målsättning att vara det ”det djärvaste, mest angelägna och mest välbesökta länsmuseet”.

Byggherre: Region Värmland
Plats: Karlstad
Status: Färdigställt 2019
Foto: Åke E:son Lindman

Utställningar och skapande verksamhet för de allra yngsta har samlats i  ljusa lokaler i Nyrénhuset med nytt pentry och matsäcksrum. Receptionen har getts ett mer centralt läge med överblick över Navet och utställningarna, väl synligt från huvudentrén och inom synhåll från entrén till Cyrillushuset. Museieshopen får en samlad yta med bättre montrar och hyllor för maximal exponering av butikens utbud. Konservatorsateljén flyttas med närhet till Navet och verkstaden, ett läge som ger möjlighet till publikkontakt.

Vårt avdrag och tillägg till interiören är respektfullt utförda med en ambitionsnivå om stor hänsyn till detaljer och omsorg om helheten och museets arkitektoniska historia.

 

Utifrån syns den största förändringen, en helt ny paviljongbyggnad som bildar museets tredje kropp. Paviljongen är helglasad med utanpåliggande träraster av stående läkt, till sin karaktär påminner den om en berså eller kanske ett lusthus. Den konkava formen på spaljéstyckena gör paviljongen uttrycksfull och iögonfallande. Den är museets välkomnande, varmt upplysta lykta i parken, synlig på långt håll för besökare som närmar sig museet.

Den stenlagda terrassen vid entrén utvidgas för att rymma restaurangens uteservering i behagligt sydvästläge. Gården mellan museets båda byggnader har blivit mer inbjudande med terrass i golvnivå. Uppdraget utfördes i samarbete med Sonnsjö Arkitektkontor.

Kontakt & team

Ulla Antonsson

Ulla Antonsson

Arkitekt

Göteborg

[email protected]

+46 31 60 87 65

Erik Järinge
Anders Åkeflo
Magnus Nellström
Agne Revellé
Malin Forsberg
Kristofer Jonsson
Annie Leonsson
Lena Osvalds
Mikaela Åström Forsgren
Viktor Martinsson
English
Svenska