Östra Hospital Emergency Psychiatry Ward

Psychiatric care may involve the opposite to what you might think. Instead of locked doors and closed wards, the best way architecture can support patients is to emphasise continuity in everyday life; getting out into a garden unescorted, or just being able to see a tree from the window.

Architecture on the inside of life

The design of Östra Hospital’s Acute Psychiatry Ward creates a free and open environment that breaks down preconceptions formed by traditional institutional environments. Evidence-based research suggests that successful care requires the gradual increase of patients’ personal space from their room, to the garden, to the wider public realm with an eventual return to life outside.

 

 

The goal was to create a free and open atmosphere, to avoid any associations with force and power.
  • Client: Västfastigheter
    Location: Göteborg, Sweden
    Status: Completed 2009
    Area: 18,000 sqm
    Awards: Forum’s Healthcare Building Award 2007
    Second place – WAN Healthcare Building of the Year Award
    Visuals: Christer Hallgren

Corridor-free ward
Östra Hospital offers patients, medical staff, relatives and visitors an opportunity to benefit from a warm environment, with careful gradations of social character – from the separate rooms to seating areas inspired by the vernacular Swedish veranda. At the core of the ward are the living room, kitchen and other communal areas grouped around a small glazed conservatory. This results in a kind of ‘corridor-free ward’, a solution offe­ring patients an opportunity to move around in ways other than through long, constrictive corridors.

Encouraging independence
The concept behind the individual rooms was to offer multiple spaces by creating rooms within the room; resting on the bed while looking out of the window, flicking through a magazine on the armchair in the reading corner, curling up in the recessed window to watch the world go by or leaving the door ajar to see the activity in the communal conservatory. This open design encourages participation while increasing the patients’ personal space, aiding them in their preparation for getting back into life outside.

Every room offers views to the world outside.

Contact & Team

Stefan Lundin

Stefan Lundin

Göteborg

[email protected]

+46 31 60 87 55

Maria Wetter Öhman
Krister Nilsson
Stig Olsson
Ann-Marie Revellé
Jonas Häggström
Jerry Jansson
Anna Graaf
Elisabeth Rosenlund
Elisabeth Sandberg
Roger Olsson