Forumtorget

Forumtorget is one of Uppsala’s most important central squares; an open breathing space within the built-up business district. Currently under construction is a generous new public plaza, the focal point of which is a dramatic 65 metre stretch of seating that delights, entertains and provides a moment of rest.

A moment of reflection

Forumtorget gives tired shoppers and people on their lunch break a moment of pause in their busy urban lives. While the square has been a well-established gathering point in Uppsala for many years, its new competition-winning design redefines the space in a way that invites passersby to take a break, enjoy a public performance, or participate in activities.

The refurbishment of Forumtorget is about preserving its existing identity; not reinventing it.
  • Client: Uppsala Municipality
    Location: Uppsala, Sweden
    Status: Completed 2017
    Area: 1,600 sqm
    Visuals: White View
quote
A robust and well functioning proposal that fits into an increasingly self-confident Uppsala, in which history and culture exist in harmony with the present. Forumtorge takes the character of the lanes and the square and builds on them to create an attractive new meeting place for everyone.
Competition jury panel

Introducing the new Forumtorget
The project involves three main elements that work together to strengthen the square’s identity; subdued paving tiles, a stage for seating and performance, and a 65 metre long bench. The showstopping bench is designed for more than just aesthetic purposes, by bridging the differing ground levels of the square.

Dsearch, White Reseach Lab's computational design development network, have guided the project from concept to completion.

As day shifts to night, the bench takes on a new character; its warm glow illuminates the square, creating a safer environment for all.

Parametric thinking

The bench is composed of 3,500 unique elements made from a glass-quartz composite, shaped by water-jet cutters. The water-jet cutting technique is used when the materials being machined are sensitive to the high temperatures generated by other tooling methods. The design model was developed by Dsearch, White Research Lab’s in-house computational design team.

Contact & Team

Gustav Jarlöv

Gustav Jarlöv

Skill lead

Landscape architect

Uppsala

[email protected]

+46 18 18 38 16

Gustav Jarlöv
Sam Keshavarz
Viktoria Walldin
Jens Modin
Jonas Runberger
false
Andreas Milsta
Rikard Sjöberg
English
Svenska